Lodjuren blir allt vanligare i södra Sverige. Dels så beror det på att lodjuren inte får plats någon annanstans, dels beror det på tillgången till föda.
Jakten kommer enligt riksförbundet dra igång den första mars nästa år. Den kommer sedan att pågå så länge det finns snö där djuret kan röra sig.
– Att vi uppmanar till ökad licensjakt är för att en familjegrupp bara får motsvara ett visst antal lodjur. I norra Sverige har populationen varit hög under en lång tid. När den blir för hög tar sig djuren längre söderut, till exempel till Kalmar och Kronobergs län, säger Jens Gustafsson som är riksviltvårdskonsulent hos Jägarnas Riksförbund.
”Kommer se över licensjakt”
Både i Kronoberg och i Kalmar har lodjursfamiljen blivit större. Som mest har det ökat i Kronoberg, med 100 procent jämför med förra året. I Kalmar län är siffran på 30 procent.
Jägarnas Riksförbund vill att 336 lodjur i Sverige fälls under säsongen. Kalmar län har uttalat sig om att de kommer ta ställning till om licensjakt behövs framöver.
– Vi har inte sett den senaste rekommendationen från Jägarnas Riksförbund än, men vi kommer se över om det kan bli aktuellt med licensjakt framöver, säger Fredrik Ustrup, vilthandläggare på Länsstyrelsen i Kalmar län.
Angriper både får och rådjur
Lodjuren är inte kräsna av sig vad det gäller föda, utan står som allätare högst upp i ekosystemet. Det kan leda till att de angriper får eller rådjur, när de väl har fått vittring. Utöver detta är de intelligenta, som inte ger upp lätt vid jakt.
– Angrepp i fårhagar är vanligt i hela landet. Norrut har de renar som föda, söderut blir rådjuren ett vanligare byte. Men lodjuret är toppredator och har inga riktiga fiender. I den värld vi lever i nu faller det på människan att jaga det, något som kräver att jägaren ringar in det område där lodjuret befinner sig, säger Jens Gustafsson.