Foto: TT

E-hälsomyndigheten flyttar till Kalmar

Uppdaterad
Publicerad

Statsminister Stefan Löfven och civilminister Ardalan Shekarabi meddelade på tisdagen att e-hälsomyndigheten ska flyttas till Kalmar.

– Människor, orter och bygder ska inte överges av staten, sa statsministern när han inledde presskonferensen. 

Ardalan Shekarabi meddelade sedan att regeringen tänker flytta e-hälsomyndigheten till Kalmar. Myndigheten har i dag 140 tjänster varav ungefär 100 ska flyttas.

E-hälsomyndigheten

– Kalmar kommer därmed att utgöra en stark bas för den här verksamheten, sa Ardalan Shekarabi.

Ministern pekade på att Linnéuniversitetet har flera utbildningar inom både it och läkemedel som skulle kunna ge bra samordningsvinster.

Elisabeth Marmorstein, SVT:s politikreporter, menar att det här är en satsning från regeringens sida som både kommunen och Linnéuniversitetet har lobbat hårt för. Och hon tror att regeringen kommer att flytta ännu fler statliga myndigheter från storstadsregionerna.

Fler myndigheter kan flytta

– Regeringen har som ambition att lokalisera fler myndigheter ute i landet, säger Elisabeth Marmorstein.

– Kompetensen inom e-hälsofrågor finns redan i Kalmar men det är också så att Kalmar sticker ut som ett län med mycket lågt antal statliga jobb, sa Stefan Löfvén till SVT:s reporter Karin Ahlgren efter presskonferensen.

En del av myndigheten blir kvar i Stockholm, är det här verkligen en helhjärtad satsning?

– Det är ett rejält tillskott för Kalmar, även om det blir kvar en del samordnande befattningar i Stockholm, menade Stefan Löfvén.

Riskerar tappa kompetens

Inom två år ska hela myndigheten ha flyttat. Men enligt Elisabeth Marmorstein är det inte säkert att det går helt smärtfritt att byta ort på myndigheten.

– För dem det berör är det inte säkert att det inte är jättepopulärt, säger Elisabeth Marmorstein och pekar på risken att anställda inom myndigheter som flyttas kanske säger upp sig och att staten då riskerar att tappa kompetens.

E-hälsomyndigheten

Regeringen vill att Sverige ska bli bäst i världen på e-hälsa. För att nå dit finns e-hälsomyndigheten som jobbar med utveckling, samverkan och gemensamma standarder inom e-hälsa.

Så här skriver myndigheten själva på sin hemsida om vad de gör:

”Vi ska bidra till en bättre hälsa, vård och omsorg genom att arbeta för att digitaliseringens och e-hälsans möjligheter används på ett sätt som gynnar samhället och individen.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

E-hälsomyndigheten

Mer i ämnet