Den brända löken tros vara från 400 efter Kristus

Urgammal lök i Kalmar bevisar kontakt med romarriket

Uppdaterad
Publicerad

En bränd lök har grävts fram vid Sandby borg på Öland. Löken stärker teorin om kopplingen till romarriket eftersom lök inte användes i matlagning vid den tiden. Löken kan nämligen härledas till slutet av 400- talet efter Kristus.

– En bränd lök är det vi hittat. Löken låg bredvid en eldstad där de förmodligen lagat mat, säger Helena Victor projektledare för Sandby borg vid Kalmar läns museum.

Löken fann arkeologerna redan sommaren 2016 men det har tagit tid att analysera den. Löken tillsammans med andra fynd bevisar kopplingen till romarriket.

– Lök är inte något som ingår i den vanliga maten vid den här tiden och det finns inga tecken på att de odlat lök utan förmodligen har de tagit med sig detta hem för att använda i matlagningen, säger Helena Victor.

Helena Victor

Tros vara från 400-talet

Löken tror de är från slutet av 400- talet efter Kristus. Vid den tiden fanns recept med lök i romarriket.

Förutom löken har arkeologerna grävt fram guldmynt, ringar och pärlor som kopplas till romarriket.

– Det här visar på en direktkontakt. De här föremålen har tillverkats långt ner i Europa.

Totalt har arkeologerna nu grävt ut 490 kvadratmeter av 5000.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sandby Borg

Mer i ämnet