Inspelning av serien Historien om Sverige

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör arkeologen Ludvig Papmehl-Dufay berätta om bland annat vad han tycker om det första avsnittet av Historien om Sverige. Foto: Ludvig Papmehl-Dufay

Arkeologen Ludvig Papmehl-Dufays dubbla roller i Historien om Sverige – expert och skådis

Uppdaterad
Publicerad

Arkeologen Ludvig Papmehl-Dufay som är docent på Linnéuniversitetet har medverkat i SVT tidigare – men då som expert. I SVT:s storsatsning Historien om Sverige har han medverkat både framför och bakom kameran.

– Jag agerar en vakt i Sandby borg. Jag kan inte avslöja vad som händer, men jag kommer inte att behålla livet, säger Ludvig Papmehl-Dufay, som är docent på Linnéuniversitetet i Kalmar.  

Arkeologen har ofta varit med i tv och pratat men då som expert och forskare, bland annat när SVT rapporterade om olika fynd på Öland.

Historien om Sverige

Obekväm framför kameran

I del två i SVT-serien Historien om Sverige som sänds söndagen den 12 november är han med som skådespelare där scenen handlar om massakern i Sandby borg.

– Det här att agera är väldigt obekvämt för mig. Egentligen något som jag avskyr faktiskt. Men det var väldigt roligt att få en inblick i själva produktionen, säger forskaren Ludvig Papmehl-Dufay.  

Forskaren syns inte som expert i rutan. Det var bakom scenen som han bidrog med sin kunskap.

– Eftersom jag har varit med i Sandby borg-utgrävningar så har jag bidragit med rådgivning av gestaltandet av massakern. Där blev det långa telefonsamtal och diskussioner.

”Resultat av en intern konflikt”

Platsen som han står på när SVT intervjuar honom är gamla Skogsby, ett ställe som är från  järnåldern, från 400- och 500-talet. En fynd som Linnéuniversitetet fortfarande undersöker och som kan kopplas till massakern i Sandby borg.

– När det gäller massakern i Sandby borg har man diskuterat att den kan vara ett resultat av intern konflikt och då har gamla Skogsbyarna lyfts fram som tänkbar plats där förövarna kan ha funnits, säger Ludvig Papmehl-Dufay.

SVT:s största satsning

Serien anses vara SVT:s största historiesatsning hittills. Den sänds på söndagar klockan 21.00 på SVT 1 och sedan kan man se även på SVT play.

Här kan du läsa mer om serien som består av tio avsnitt.

17 historiska platser i Sverige

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Historien om Sverige

Mer i ämnet