Två personer klädda i orange jaktkläder och matchande kepsar står i ett jakttorn med en skog i bakgrunden. Det är en solig dag, och omgivningen visar höga träd och en öppning i landskapet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Om inte fler unga blir intresserade av jakt kan det på lång sikt bli svårt för jaktlagen enligt Fredrik Persson. Foto: Gry Nanker/SVT

Ludwig, 15, jagar älg i Ugglerum för första gången: ”Ett minne för livet”

Publicerad

Ludwig Andersson fyllde 15 år i somras och är för första gången med och jagar älg med egen bössa. Det är många i Ugglerums jaktlag i som vill se fler ungdomar i skogen.

Redan som liten fick Ludwig följa med ut i skogen och jaga och nu när han fyllt 15 får han för första gången skjuta med eget vapen under älgjakten i Ugglerum.

– Det är roligt och spännande. Man väntar bara på att det ska komma en älg och när det väl händer så kommer det bli ett minne för livet, säger Ludwig Andersson.

För att få skjuta måste Ludwig gå bredvid en erfaren jägare, något som han och hans pappa tycker är väldigt kul.

– Han får mig att jaga mer än vad jag brukar eller kanske har tid med, säger Ludwigs pappa Fredrik Persson.

Brist på unga jägare

– Vi behöver nya unga jägare i alla jaktlag. Många barn idag är inte intresserade av jakt och på sikt kommer det att bli ett problem, säger Fredrik Persson.

Jägaren Fredrik Dock tar ofta med sin son Erik Dock när han jagar.

– Det kan vara nyttigt för de yngre, som ofta använder paddor och mobiltelefoner, att faktiskt sitta still i skogen i två timmar och titta på träd, säger Fredrik Dock.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.