Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En åtgärd skulle kunna rädda älgstammen på Öland, tror Per-Anders Svensson. Hör vilken i klippet. Foto: MIKAEL FRITZON / TT

Älgjakten ställs in på Öland – för få älgar

Publicerad

Jägarna på ön har kommit överens om ett uppehåll i jakten i år och vill nu ombilda de båda älgskötselområdena till licensområden i stället.

– Jägare är naturintresserade och ingen vill skjuta på en så liten stam, det känns inte moraliskt bra, säger Per-Anders Svensson.

Ett älgskötselområde måste klara en långsiktig avskjutning på minst tio vuxna älgar per år – men det fungerar inte på Öland. Därför har jägarna nu ansökt om att ombilda Mörbylånga och Borgholms älgskötselområden till licensområden. Då är det inte samma krav på att ett visst antal älgar måste skjutas.

– Man kan också göra så att varje jaktlag själva söker om licens hos länsstyrelsen, men vi vill ha ett licensområde för att fortsätta ha kontakten och dialogen med markägare och jakträttsinnehavare i jaktlagen. Om det framöver bedöms att vi har en jaktbar stam så har vi redan infrastrukturen kring jaktlagen igång, säger Per-Anders Svensson, som är sekreterare i Mörbylånga älgskötselområde.

Andra året i rad

Där är det andra året i rad som jägarna väljer att inte ha någon avskjutning på älg och det har varit flera uppehåll på Öland tidigare. Men han tror inte att uppehållet kommer ha någon effekt.

– Vi har ju sett att älgarna tyvärr inte ökar i antal här trots uppehåll. Det känns tråkigt såklart, man vill ju ha en välmående stam.

Hög kalvdödlighet

På Öland har det i flera år varit problem med att många älgkalvar dör. Forskare på Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) har i samarbete med Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) tidigare kommit fram till att det kan bero på att älgarna inte producerar tillräckligt med mjölk till sina kalvar.

En av orsakerna kan enligt forskarna vara klimatförändringar med temperaturhöjning och en tidigare vår i södra Sverige som påverkar födan för älgarna.

”Hoppas alla följer rekommendationen”

Men även om de båda älgskötselområdena har kommit överens om att inte skjuta någon älg kan fortfarande älgkalvar skjutas utanför licens- och älgskötselområdena.

– Men vi hoppas ju verkligen att alla på Öland följer rekommendationen att inte skjuta, säger Rune Karlsson, som är ordförande i Borgholms älgskötselområde.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.