kronobeg, älgstammen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Enligt en ny rapport från Naturvårdsverket, genomförd av SLU, har älgstammen minskat med nästan en fjärdedel sedan 2015. Efter den senaste jakten fanns drygt 200 000 älgar i landet. Foto: SVT

Värmeslag kan ligga bakom älgstammens minskning: ”Värmestress redan vid noll grader”

Publicerad

Älgstammen minskar i hela landet och i Kronoberg har det krympt med nästan 21 procent. Ett varmare klimat pekas ut som en av de stora orsakerna.

De senaste fyra åren har forskare följt älgstammens utveckling mer noggrant än tidigare.

Enligt en ny rapport från Naturvårdsverket, genomförd av SLU, har älgstammen minskat med nästan en fjärdedel sedan 2015. Efter den senaste jakten fanns drygt 200 000 älgar i landet.

”Värmestress redan vid noll grader”

Enligt Elias Turesson, länsansvarig jaktvårdskonsulent i Kronoberg, är klimatförändringarna en av de stora anledningarna till att älgarna blir färre.

– Älgar kan få värmestress redan vid noll grader på vintern och ungefär femton grader på sommaren vilket gör att de bland annat söker sig till miljöer som är svalare, säger Elias Turesson.

Påverkar kalvarnas tillväxt

I Småland syns förändringen av älgstammen mest påtaglig i Kronobergs län, där beståndet minskat med nästan 21 procent sedan 2015.

– Vi får allt oftare försommartorka vilket påverkar kalvarnas tillväxt och kornas förmåga att producera mjölk, säger Elias Turesson länsansvarig jaktvårdskonsulent Kronoberg.

När det 2012-2013 infördes en ny älgförvaltning i Sverige var målet att minska betesskadorna i skogen. Men forskningen har nu, med facit i hand, visat att sambandet mellan älgstammens storlek och betesskador inte är speciellt stark.

Varför minskar inte betesskadorna i takt med älgstammen? Se klövviltsforkaren Fredrik Widemos analys här:

Älgko samt porträtt av man

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Ingen stark koppling mellan skogsskador och antalet älgar” – se Fredrik Widemos analys av älgstammen i Sverige. Foto: Paul Kleiven/TT & Tommy Forsgren/SVT

Så har älgstammen förändrats sedan 2015 – län för län

Stockholm: -5,3 procent **
Uppsala: -36,0
Södermanland: -37,4
Östergötland: -15,2
Jönköping: -5,9
Kronoberg: -20,7
Kalmar: -10,1 **
Blekinge: +8,7
Halland: -13,1
Skåne: -27,3
Västra Götaland: -22,9
Värmland: +3,0
Örebro: -22,7 *
Västmanland: -22,7
Dalarna: -10,0 *
Gävleborg: -42,0
Västernorrland: -27,6 **
Jämtland: -29,9
Västerbotten: -33,8
Norrbotten: -20,5 *
Totalt i landet: -23,1

(* Förändringen sedan 2016/2017)

(**Förändringen sedan 2017/2018)


Sedan 2021 har SLU haft i uppdrag att leverera skattningar av älgstammens täthet vid jaktstart till länsstyrelserna och älgförvaltningsgrupperna, och från och med jaktåret 2023/24 har SLU även i uppdrag att årligen sammanfatta den genomförda älgförvaltningen i siffror. Denna rapport är den första i sitt slag.

Källa: SLU

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.