Tomas Edberg är ute på jakt i skogen med sin hund.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur jägarna märkt av den minskade stammen och vad de gör för att få den mer livskraftig igen. Foto: Tommy Forsgren/SVT

Älgstammen har minskat nästan 25 procent – nu väljer jägare att skona kor

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska älgstammen har minskat med nästan en fjärdedel på tio år. Trots det har betesskadorna inte minskat. I norra Sverige är minskningen ännu större och många jaktlag väljer att inte skjuta.

– Jägarna försöker aktivt bromsa nedgången i älgstammen, säger Fredrik Widemo, klövviltsforskare på SLU.

De senaste fyra åren har forskare följt älgstammens utveckling mer noggrant än tidigare.

Enligt en ny rapport från Naturvårdsverket, genomförd av SLU, har älgstammen minskat med nästan en fjärdedel sedan 2015. Efter den senaste jakten fanns drygt 200 000 älgar i landet.

Betesskadorna minskar inte

År 2012-2013 infördes en ny älgförvaltning med målet att minska älgstammen just för att få ner betesskadorna på skogen. Nu, 12 år senare, har stammen minskat med 23,1 procent i landet – men trots det har betesskadorna inte minskat.

– Vi ser generellt att det inte finns någon koppling mellan skogsskador och hur mycket älg det finns, säger klövviltsforskaren Fredrik Widemo på SLU.

I fjol sköts historiskt få älgar i landet. Flera jaktlag har protesterat och visat missnöje mot den minskade älgstammen. De senaste åren har jaktlag medvetet skjutit mindre älg än vad de tilldelats – för att få älgstammen livskraftig igen.

– Avskjutningen är nästan halverad jämfört med för tio år sedan, säger Fredrik Widemo.

Jakt utan spänning meningslös

– Det är spänningen man vill ha, annars är jakten meningslös, säger Calle Franklin, ordförande för Jägareförbundet i Västerbotten och fortsätter:

– Det var svårt att nå målen i fjol och jag tror inte vi kommer upp i det i år heller. Det är inte slut på älgar, men de är få och blir inte fler.

Skonar kvigor för stammens skull

Jägare väljer främst att skona kor för att de ska föda nya kalvar. Rapporten visar också att jägarna medvetet väljer att inte skjuta all älg de ser.

– Andelen älgar som skjuts, av de som ses under älgjakten, minskar. Jägarna väljer därmed aktivt att inte skjuta och den mest sannolika förklaringen är att de försöker bromsa nedgången i älgstammen, säger Fredrik Widemo.

Varför minskar inte betesskadorna i takt med älgstammen? Se Fredrik Widemos analys här:

Älgko samt porträtt av man

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Ingen stark koppling mellan skogsskador och antalet älgar” – se vad analysen av älgstammen i Sverige visar. Foto: Paul Kleiven/TT & Tommy Forsgren/SVT

Så har älgstammen förändrats sedan 2015 – län för län

Stockholm: -5,3 procent **
Uppsala: -36,0
Södermanland: -37,4
Östergötland: -15,2
Jönköping: -5,9
Kronoberg: -20,7
Kalmar: -10,1 **
Bleking: +8,7
Halland: -13,1
Skåne: -27,3
Västra Götaland: -22,9
Värmland: +3,0
Örebro: -22,7 *
Västmanland: -22,7
Dalarna: -10,0 *
Gävleborg: -42,0
Västernorrland: -27,6 **
Jämtland: -29,9
Västerbotten: -33,8
Norrbotten: -20,5 *
Totalt i landet: -23,1

(* Förändringen sedan 2016/2017)

(**Förändringen sedan 2017/2018)


Sedan 2021 har SLU haft i uppdrag att leverera skattningar av älgstammens täthet vid jaktstart till länsstyrelserna och älgförvaltningsgrupperna, och från och med jaktåret 2023/24 har SLU även i uppdrag att årligen sammanfatta den genomförda älgförvaltningen i siffror. Denna rapport är den första i sitt slag.

Källa: SLU

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.