eftersöksjägare och död älg

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Väldigt mycket älg som kommit ner i dalgången” – hör polisens viltsamordnare om den olycksdrabbade sträckan. Foto: Åsa Holmgren

50-tal älgar ockuperar E12 – polisen varnar fjällturister: ”Var beredd”

Uppdaterad
Publicerad

Ett 50-tal älgar ockuperar E12 – och mängder av trafikolyckor har skett senaste dagarna. Nu varnar polisen fjällturister som passerar sträckan.

– Det är jättemycket älg och de kommer vara i området en månad framåt tyvärr, säger Joacim Lundqvist, polisens viltsamordnare.

På bara några få dagar har åtta trafikolyckor med älg rapporterats efter E12. Utöver det har det skett flera incidenter, som inte resulterat i någon kollision.

Polisen varnar fjällturister

Enligt polisen är det ett 50-tal älgar som ockuperar vägsträckan. De uppehåller sig framförallt mellan Umgransele och Gunnarn, men även vid Slussfors och västerut mot Tärnaby.

– Det går inte bra. Vi har haft åtta olyckor på ett par dagar, säger Joacim Lundqvist.

Älgarna väntas vara kvar på platsen cirka en månad framåt. Samtidigt pågår sportlovsveckorna i landet. Nu vill polisen varna fjällturister som passerar sträckan.

– Va beredd på att det står älgar där. Ta det lugnt och försiktigt. Det går fort innan det smäller, det är höga hastigheter på sträckorna, säger Lundqvist och fortsätter:

Kan bli dödsolyckor

– Det kan absolut bli allvarliga olyckor, det är krock med älg som brukar kunna resultera i dödsolyckor i Sverige, när det gäller viltolyckor.

Varför är det så mycket älg där nu?

– Det är samma stråk som brukar drabbas. De har blivit styrda dit av väder, vind och snöförhållanden och hittar bete där just nu. Vi brukar ha den här perioden i mitten av december, den är lite försenad nu, säger Lundqvist. -

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.