Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Älgstam på miniminivå – Hör Jägareförbundet om saknad jaktglädje. Foto: SVT

Jägareförbundet i Västerbotten ryter ifrån – älgstammen på miniminivå

Uppdaterad
Publicerad

Älgstammen i Västerbotten har halverats sedan 2012 och är nu på en miniminivå enligt Jägareförbundet. Nu vill Jägareförbundet ha tillbaka glädjen i jakten igen – annars riskerar många jägare att sluta helt.

– Alla är på dåligt humör, de ser inga älgar längre, säger Calle Franklin, ordförande i Jägareförbundet i Västerbotten.

Det har blivit allt färre älgar i skogarna i Västerbotten senaste 20 åren. Nu menar Jägareförbundet i Västerbotten att gränsen är nådd.

– Vi har halverat stammen och det märks i skogarna. Många jägare hör av sig, alla är på dåligt humör för de ser inga älgar längre, säger Calle Franklin.

Enligt honom finns det nu en stor risk att många lägger av med jakten.

– Det är som att fiska i en sjö utan fisk, det är jättetråkigt och ingen som vill lägga tid på det. Många tar ut semester för att jaga, men om man inte ser en älg i skogen på flera veckor lägger man nog semestern på något annat, säger Franklin och fortsätter:

”Vill ha tillbaka glädjen igen – inte bara piska”

– Om det inte händer någonting finns en risk att folk slutar jaga. Det känns inte meningsfullt att jaga överhuvudutaget då, säger han.

I helgen hade Jägareförbundet i Västerbotten årsmöte – och då dök frågan om älgstammen upp, återigen.

– När går gränsen för en meningsfull jakt? De hårdföraste jägarna med hundar kommer nog fortsätta jaga, men det finns en smärtgräns för många.

– Vi vill ha tillbaka glädjen i jakten igen. Nu har vi nått målen man pratade om för tio år sedan. Nu vill vi förvalta stammen och höja kvalitén, inte bara ha en piska om avskjutningsmål. Vi vill att det ska bli roligt att jaga igen, säger ordföranden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.