Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT/Olof Peterson

Mandus skola stängs – fick veta fyra dagar innan skolavslutningen

Uppdaterad
Publicerad

Mandus Huhta går ut åttan på fredag. I måndags fick han veta att hans skola, Thoren Framtid i Älmhult, stängs till hösten.  

– Jag blir inte förvånad, den har varit ganska dålig, säger han till SVT Småland.  

Mandus har gått på Thoren Framtid i fyra år och han säger att han trivdes väldigt bra de första åren. Men de senaste två åren är han inte lika nöjd med.  

– Lärare har börjat och slutat och vi har nästan inte fått undervisning eller betyg, berättar Mandus.  

När Skolinspektionen besökte Thoren Framtid i Älmhult under förra läsåret riktade de skarp kritik mot just att eleverna inte fått den undervisning de har rätt till, men också mot hur skolan hjälpt elever i behov av stöd.

Enligt Skolinspektionens senaste beslut är bristerna nu åtgärdade på nästan alla punkter, men för de elever som nu går ut nian saknas fortfarande undervisningstid i ämnet religion.

Hade velat ha mer stöd

Mandus säger att hans klass under det senaste året haft extra undervisning i SO, men när det gäller särskilt stöd håller han inte med Skolinspektionen: Han hade önskat mer stöd i ämnet matte, där tester i höstas visade att han halkat efter. 

– Efter det fick jag ingen hjälp, jag fick försöka klara av det själv.  

Även om Mandus ser fram emot att börja på kommunala Linnéskolan efter sommarlovet, är han lite orolig över om han har samma kunskaper som sina nya klasskompisar.  

– Det blir jobbigt att lära i fatt, men jag måste göra det.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.