– Det var trots allt 40 objekt från början och det finns kanske bara möjligheter att sanera två objekt om året, säger Jonas Karlsson som är samordnare för saneringen av glasriket.
De två glasbruksområden som står i tur att saneras under 2021 är glasbruket i Alsterbro och det redan rivna glasbruket i Flerohopp.
Föroreningar kan spridas
Det finns risk för att föroreningarna sprids och det är därför viktigt att glasbruksområdena blir sanerade. Det förklarar David Lokrantz som är handläggare på länsstyrelsen i Kalmar.
– På glasbruken har man under åren använt mycket tungmetaller i produktionen och avfall har sedan lagts ut i närområdet. De föroreningarna finns ju kvar, säger han.
Många är nerlagda
Behovet av sanering beror på århundraden av glastillverkning och många av glasbruken som behöver saneras är nerlagda sedan många år tillbaka.
– I de fall där det finns närliggande vattendrag kan föroreningarna ha spridit sig dit, och har dessutom spridit sig i viss mån ut i åarna. Det är också ett projekt som pågår, där vi tittar på hur den spridningen ser ut där och hur vi kan angripa problemet, säger Jonas Karlsson.
Glasriket
De fyra kommunerna Nybro, Emmaboda, Uppvidinge och Lessebo utgör gemensamt det som kallas för glasriket. Och i arbetet med att sanera områden från århundraden av glastillverkning samverkar kommunerna tillsammans med länsstyrelserna i Kalmar och Kronobergs län.
I de fyra glasrikeskommunerna finns sammanlagt nära 40 olika glasbruksområden som är i olika behov av sanering.