Vid årsskiftet skärptes reglerna för användning av motorsåg inom Räddningstjänsten. För många krävs nu en extra utbildning, som i många fall inte har hunnits med ännu.
– Det är ganska stränga böter på att använda motorsåg utan rätt utbildning, så vi har tagit ut de, säger Ricki Boman, enhetschef på Räddningstjänsten Gnosjö/Gislaved.
Utrustas med alternativ
I nio småländska kommuner har motorsågarna tagits ur räddningsfordonen. Och i tre planeras de att tas ur, eller ligger kvar men får inte användas.
– Vi har inte tagit ut de än, men vi får inte köra de. Det är ett fåtal som är utbildade på stationen så vi kan akut köra dem. Men det är inte bra som det är, det är lite bekymmer, säger Magnus Svahn, brandmästare på Räddningstjänsten Vimmerby.
I de flesta kommuner där motorsågarna har plockats bort har bilarna utrustats med alternativ, som cirkelsågar och tigersågar. I andra kommuner, som i Älmhult, får motorsågarna vara kvar i bilarna trots att utbildning saknas. Vid livshotande situationer används sågarna ändå.
Skärpta krav från myndigheter
Anledningen till att motorsågarna försvunnit är att skarpare krav har ställts på motorsågsanvändningen från Arbetsmiljöverket. Från den första januari krävs att både ett teoretiskt och ett praktiskt prov har klarats av, för att man ska få motorsågstillstånd.
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, utformade i somras en utbildning som personalen kan genomgå för att få hantera motorsågarna, men många har fortfarande inte hunnit gå den.
– Vissa kan tycka att vi har varit för sena med det här, men vi har gjort det vi har kunnat när vi fick önskemål om den här utbildningen. Vi ska komma ihåg att det här är ett arbetsgivaransvar, säger Lars-Gunnar Strandberg, brandingenjör på MSB.