Meteorologen: I värsta fall fortsätter det snöa hela veckan

Uppdaterad
Publicerad

Snöfallet som drar in över Kalmar län befaras vara startskottet på en vecka med i stort sett identisk prognos för de kommande dagarna. Något som kan innebära stora mängder snö på kort tid.

– Det kommer att fortsätta mata på med snöbyar under tisdagen och det väntas lika mycket snö till. Problemet är att det ligger kvar och under veckan ser prognosen i stort sett likadan ut, säger meteorologen Tora Tomasdottir.

Fortsätter snöa

Det är en klass 1-varning utfärdad över Öland och Kalmar län för snöfall. Och varningen ser ut att hålla i sig.

Snökaos i Småland

– För en klass 2-varning krävs mer snö på kort tid och över ett större område. Men det är klart att om det fortsätter att komma lika rikliga snömängder som nu så blir det svårt att hinna få undan och då kanske det blir riktigt stora problem ändå, säger Tora Tomasdottir.

Lokalt har det kommit upp emot två decimeter snö. Men variationen är stor i länet.

”Kan bli rejäla mängder”

Enligt prognosen ser snöfallet inte ut att lätta i Kalmar län förrän först till helgen. Något som i så fall innebär att den snö som nu kommer bara är startskottet.

– I värsta fall fortsätter det att snöa varje dag och då kommer det ju handla om rejäla mängder i slutet av veckan. Men det beror på om det handlar om lättare snöfall eller mer intensivt och det är svårt att säga, säger Tora Tomasdottir.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Snökaos i Småland

Mer i ämnet