Husvagnslägret för EU-migranter vid gamla Salvestaden läggs ned. Foto: SVT/Arkiv

Salvelägret stängs vid årsskiftet

Uppdaterad
Publicerad

Husvagnslägret för EU-migranter vid gamla Salvestaden utanför Kalmar stängs vid årskiftet.

Vid boplatsen intill Salvestaden har EU-migranter erbjudits en plats i en husvagn och tillgång till dusch och toalett sedan sommaren 2015.

Men nu har Kalmar kommun, som samarbetat med Kalmar stadsmission kring Salvelägret, beslutat att det kommer att stängas vid årsskiiftet.

– Utifrån hur många som vistas där, vi pratar om över 60 personer, så tycker vi inte att det här ingen bra och långsiktig lösning. Alla var medvetna från början om att det här var en tillfällig lösning, säger Dzenita Abaza (S), ansvarigt kommunalråd.

Ingen hjälp från andra kommuner

Beslutet, som tagits på tjänstemannanivå, bottnar även i att Kalmar kommun anser att man inte fått tillräcklig hjälp med att hantera frågan om tiggande EU-medborgare från Kalmars kranskommuner.

Bara 25 av de 60 EU-migranter som bor på Salve tigger i Kalmar, resten är aktiva i andra kommuner, säger Dzenita Abaza (S).

– Nej de har inte tagit något ansvar alls, och jag begriper ju varför, eftersom det inte är kommunernas ansvar.

Nej till samarbete med stadsmissionen

Frågan om lägrets framtid har varit uppe för diskussion flera gånger och att man väljer att stänga nu beror delvis på att Kalmar stadsmission i somras meddelade att man inte längre vill ta ansvar för lägret, sedan Kalmar kommun sagt nej till ett utökat samarbetsavtal.

– Som frivilligorganisation vill de gärna se ett avtal. Men det skulle vara helt fel, då binder vi oss till ett samarbete kring frågan, och tar ett större ansvar, vilket vi inte ska göra. Det här är inte kommunalt ansvar, säger Dzenita Abaza (S).

Hur kommer stängningen gå till rent praktiskt? Kommer de boende avhysas?

– Det är en resa vi har framför oss nu. Det handlar om att sprida bra information och rätt information.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.