Migrationsministern Maria Malmer Stenergard (M).

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Migrationsministern Maria Malmer Stenergard (M) förklarar bakgrunden till det nya lönekravet för arbetskraftsinvandrare. Foto: SVT/Andreas Hult

Migrationsministern: ”Stor respekt för om det skapar problem”

Publicerad

I november i år höjs minimilönen för arbetskraftsinvandrare till 27 360 kronor i månaden. Migrationsministern Maria Malmer Stenergard (M) säger att höjningen görs för de som redan befinner sig i Sverige ska ta befintliga jobb på marknaden.

Lönen för arbetskraftsinvandrare höjs nu från 13 000 till 27 360 kronor i månaden. En ökning som ställt till det för bland annat restaurangägaren José Rojas i Växjö. Migrationsministern Maria Malmer Stenergard (M) säger att höjningen är en viktig del i att motverka bidragsberoende och utanförskap.

– Det här ska leda till att fler som redan befinner sig i Sverige, men ännu inte kan försörja sig själva, ska ta de jobb som faktiskt finns, säger Maria Malmer Stenergard (M).

Migrationsministern förklarar att man också utreder möjligheter att göra undantag om lönekravet skulle slå på ett orimligt sätt mot vissa sektorer eller geografiskt.

Fler på plats ska ta befintliga jobb

Restaurangägaren José Rojas i Växjö får nu säga upp två medarbetare för att kunna hålla sin verksamhet flytande med det nya lönekravet. Maria Malmer Stenergard (M) är övertygad om att han borde kunna hitta sina anställda i Sverige.

– Vi tror att detta är sektorer där man i mycket större utsträckning skulle kunna hitta arbetskraften här i Sverige och vi tycker att det är viktigt att fler som befinner sig här tar de jobb som faktiskt finns, säger hon.

Se mer om detta i klippet ovan.

ARBETSTILLSTÅND

• 63 477 personer har i dag giltiga uppehålls- och arbetstillstånd för arbete i Sverige.

• För att få arbetstillstånd ska man ha en anställning i Sverige och ett anställningsavtal som ska bifogas i ansökan. Dessutom ska arbetsgivaren ha annonserat tjänsten i Sverige och inom EU/EES och Schweiz under minst tio dagar innan anställningsavtalet ingicks.

Källa: Migrationsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.