Från och med 1 november krävs en lön på 80 procent av medianlönen för den som söker arbetstillstånd i Sverige från ett land utanför EU. En höjning från 13 000 kronor till 27 360 kronor.
– Först pandemin, kriget i Ukraina, höga elpriser, inflation och nu högre lönekostnader, säger José Rojas, delägare av restaurangen Moshi Storgatan i Växjö.
José Rojas verksamhet klarar inte av höjningen och två av fyra anställda måste sägas upp.
– Det är tufft att behöva göra det men det är antingen det eller stänga för gott, så enkelt är det, säger han.
”Fler ska ta de jobb som finns”
– Det här ska leda till att fler som redan befinner sig i Sverige ska ta de jobb som finns samtidigt är det otroligt viktigt för regeringen att att säkerställa att vi är ett attraktivt land för talanger och att det ska vara enkelt att komma hit som högutbildad, säger Maria Malmer Stenegard (M), migrationsminister, till SVT Nyheter.
José Rojas har jobbat inom restaurangbranschen i många år och menar att det generellt är svårt att hitta personal. Efter beslutet är han övertygad om att det blir ännu värre.
– Oavsett vem du anställer så kommer den personen vilja ha en lön kring 27 000 kronor och kanske till och med högre än så eftersom de kommer härifrån. Huvudproblemet är lönenivån, det är omöjligt för små företag att betala sådana löner, säger han.
ARBETSTILLSTÅND
• Migrationsverket har 63 477 aktiva arbetstillstånd just nu. 17 681 nya tillfälliga arbetstillstånd har beviljats hittills under 2023. Nästan lika många, 16 985 tillstånd förlängdes under 2023.
• För att få arbetstillstånd ska man ha en anställning i Sverige och ett anställningsavtal som ska bifogas i ansökan. Dessutom ska arbetsgivaren ha annonserat tjänsten i Sverige och inom EU/EES och Schweiz under minst tio dagar innan anställningsavtalet ingicks.
Källa: Migrationsverket