– Vi vill se ett tydligt skifte från lågkvalificerad arbetskraftsinvandring till högkvalificerad. Vi vill också att fler som redan befinner sig i Sverige, som skulle kunna ta jobb inom låglönesektorer, ska göra det i större utsträckning, säger migrationsministern Maria Malmer Stenergard (M).
Försvårar arbetet
Elin Norén (S) regionstyrelsens ordförande i Dalarna, är kritisk till det nya lönekravet för arbetskraftsinvandrare. Verksamhetschefen för kirurgkliniken likaså, då han blivit av med två undersköterskor nyligen, eftersom de fått lov att söka nya jobb med högre lön, för att få arbetstillstånd.
– Vi behöver vara fler som jobbar i det här länet. Men den tuffa politik som regeringen driver just nu gör det svårare att hitta kompetens och kommer göra det ännu svårare framöver, säger hon.
Varför höjer ni inte lönen för till exempel undersköterskor, till över den lägsta gränsen, om ni behöver vara fler i vården?
– Vi kan inte ha olika lön för samma yrkeskategori beroende på ursprung.
Fall för fack och arbetsgivare
Hon önskar istället en modell där arbetskraftsinvandring regleras inom den svenska modellen, genom att fack och arbetsgivare gör en gemensam bedömning av arbetskraftsbrist och säkerställer att man följer kollektivavtalens löner och villkor.
– Det skulle motverka lönedumpning men också underlätta kompetensförsörjning när vi har brist på arbetskraft, fortsätter Elin Norén (S).
”Vi tycker det är viktigt att fler som befinner sig här tar de jobb som faktiskt finns” – hör migrationsministern om det nya lönekravet i klippet.
Arbetstillstånd
• 63 477 personer har i dag giltiga uppehålls- och arbetstillstånd för arbete i Sverige.
• Av dessa är 557 i Dalarna.
• För att få arbetstillstånd ska man ha en anställning i Sverige och ett anställningsavtal som ska bifogas i ansökan. Dessutom ska arbetsgivaren ha annonserat tjänsten i Sverige och inom EU/EES och Schweiz under minst tio dagar innan anställningsavtalet ingicks.
Källa: Migrationsverket