Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: TT

Regeringen höjer lönekrav för arbetskraftsinvandrare

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen och Sverigedemokraterna har kommit överens om att höjalönegolvet för arbetskraftsinvandrare till 26 560 kronor. Det är enhöjning från dagens cirka 13 000 kronor, men en bit ifrån nivån iTidöavtalet.

I överenskommelsen mellan regeringen och Sverigedemokraterna kompartierna fram till att lönenivån för att arbetskraftsinvandrareska få jobba i Sverige ska ligga i linje med medianlönen: I dag 33200 kronor, enligt SCB.

Det nya försörjningskravet som i dagpresenterades ligger på 26 560 kronor, alltså en bit frånöverenskommelsen i avtalet.

– Det innebär en dryg fördubbling motdagens försörjningskrav, säger migrationsminister Maria MalmerStenergard (M).

”Tvåstegsraket”

Det nya kraven börjar gälla från 1 oktober 2023.Men man fortsätter göra en utredning av vilka yrken som ska undantasfrån ett lönegolv. Det har från Liberalerna bland annat talats omsäsongsarbetare i skogsindustrin samt vårdpersonal. När denöversynen är klar är tanken att lönegolvet hamnar på justmedianlönenivån, alltså 33 200 kronor.

– Jag ser detta som entvåstegsraket, säger Maria Malmer Stenergard.

I nuläget tjänar över 70 procent av arbetskraftsinvandrarna mer än 25 000 kronor i månaden, skriver TT. Enligt Magnus Persson (SD), ordförande i arbetsmarknadsutskottet, är snabbmatspersonal, köks- och restaurangbiträden samt städare och hemservicepersonal exempel på yrken där de genomsnittliga lönerna ligger under den föreslagna nivån.

Försörjningskrav

Försörjningskrav innebär att den som kommer till Sverige från ett annat land för att arbeta måste nå upp till en viss lönenivå för att beviljas arbetstillstånd. I nuläget ligger lägstanivån på 13 000 kronor, men regeringen och Sverigedemokraterna är överens om att höja nivån till 26 560 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.