Regionstyrelsens ordförande Elin norén står i regionkontorets lokaler

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi försöker hitta åtgärder som ska drabba våra patienter och invånare så lite som möjligt” – Hör ordförande Elin Norén om vilka lösningar de arbetar med för att klara ekonomin på lång sikt, för 2024 ser inte ljus ut, enligt SKR. Foto: Charlotte Pettersson/SVT

Fortsatt kämpigt för Region Dalarna – Elin Norén (S): ”Det är otroligt tufft att klara det här läget”

Uppdaterad
Publicerad

En ny rapport från Sveriges kommuner och regioner räknar med att i stort sett alla regioner kommer att gå med underskott vid årets slut, och situationen kommer att förvärras under 2024. Dalarna är inget undantag.

Trots att Region Dalarna får utökat statligt stöd under 2024, väntas de ändå gå med underskott. Detta trots regionens handlingsplan för att skapa besparingar på en halv miljard kronor nästa år.

– Det är en jättestor utmaning just nu så vi behöver genomföra vår handlingsplan. Till exempel måste vi minska på hyrbemanningen och öka priserna i kollektivtrafiken. Och det blir färre bussturer – så turer med få resande kommer att tas bort. Det är klart att det kommer märkas i folks vardag, säger Elin Norén (S).

Höjd skatt – men inte i Dalarna

SKR, Sveriges kommuner och regioner, skriver i sin rapport att de allra flesta arbetar med effektiviseringar och besparingar och att det även kommer att bli skattehöjningar i några regioner, men inte i Dalarna enligt Norén. Det är i dagsläget inte heller några varsel på gång.

– Vi ser att vi kommer behöva våra anställda framåt och därför lägger vi inga stora varsel. Vi behöver precis varenda kotte framåt, säger Norén.

När och hur mycket inflationen dämpas ses som avgörande för den ekonomiska utvecklingen. Resultaten kan börja återhämta sig efter nästa år men de räknar med ett sammantaget underskott för regionerna även 2025.

I klippet: Så ska regionen anpassa kostnaderna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.