Innan 2016 var huvudregeln att personer med skyddsbehov fick permanent uppehållstillstånd, men då blev istället huvudregeln tidsbegränsat uppehållstillstånd.
Den här tillfälliga lagen blev permanent i juni 2021 och innebär även att den som ansöker om permanent uppehållstillstånd måste uppfylla flera krav.
– Det finns ett krav på vandel, det vill säga man får inte ha gjort sig skyldig till brottslighet av viss karaktär. Man ska ha haft uppehållstillstånd i minst tre års tid och man ska ha en försörjningsmöjlighet, säger Joakim Eriksson, enhetschef asylprövningsenhet 2 på Migrationsverket i Malmö.
I lagen står det också att för att man ska klara försörjningskraven får anställningarna inte vara subventionerad.
Vad betyder det?
– Det innebär att det ska vara anställningar som är tillgängliga på den reguljära arbetsmarknaden. De ska inte bekostas av staten på något sätt.
Skyddade arbeten ger inte försörjning
Den regeln ställer till problem för personer med funktionsnedsättning som inte kan klara av ett arbete på den reguljära arbetsmarknaden. Mohamad Koulali i Växjö är en av dem. Han lider av skolios, det vill säga böjd ryggrad, och har därför ett skyddat arbete på statliga Samhall.
– Jag kan inte stå, eller gå för länge och jag har svårt att lyfta tyngre saker. Det gör att jag inte har kunnat få något annat jobb, berättar han.
På Migrationsverket ser de att regeln om subventionerade arbeten kan ställa till problem för den här gruppen.
– Det är så här lagstiftningen är utformad och det är den tolkningen vi gör av lagstiftningen. I det här fallet tycker inte jag att tolkningen är särskilt svår, så det här är en politisk fråga, säger Joakim Eriksson.
SVT Nyheter Småland har sökt migrationsminister Anders Ygeman (S), men han har avböjt att medverka i en intervju. Hans pressekreterare har däremot lämnat en kommentar i mejl.