I mars 2018 invigdes Åsnens nationalpark, Sveriges trettionde. Men trots en stor tillströmning av besökare från både Sverige och övriga Europa så har inte slitaget på naturen ökat nämnvärt. Foto: SVT/Jan-Eric Lundberg

Nära 150 000 besökte Åsnens Nationalpark första året

Publicerad

I mars förra året slog portarna upp till Sveriges trettionde nationalpark Åsnen. Parken har sedan dess blivit ett omtyckt utflyktsmål med tusentals besökare.

Det har jobbats mycket med att på olika sätt förebygga slitaget i nationalparken.

Till exempel har det byggts flera kilometer vandringsleder i hela parken. Grusade och med informationstavlor om vilka regler som gäller inom nationalparkens område. Speciella grillplatser med vedförråd har tagits fram och toaletter och raststugor med bänkar finns på flera platser i området.

– Än så länge ser vi inte mycket av slitaget. Vi har ju kanaliserat alla besökare till lederna, säger Peter Mattiasson, naturvårdsförvaltare från Länsstyrelsen i Kronoberg.

Vissa bryter mot reglerna

Men det är inte alla som vet vad det innebär att vistas i en nationalpark, och det förekommer att besökare bryter mot reglerna.

– Det är vanligt att man gör upp eld där man inte får och man går även in i fågelskyddsområden där det häckar fiskgjuse och havsörn. Man tältar även där man inte kan. Vi säger till dessa personer, och oftast förstår de vad vi menar. Men i vissa fall har vi fått göra en polisanmälan, berättar Peter Mattiasson.

Över 100 000 besökare första året

Omkring 150 000 besökare räknar man med har gästat området sedan mars förra året. Och besökarna har kommit från stora delar av Europa.

– Det här är ett område som ligger bra till för besökare från norra Europa. Speciellt danskar, tyskar och holländare har besökt parken. Det beror väl på att det går fort att köra hit på fina vägar, säger Peter Mattiasson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.