Gångvägar i Gemla utanför Växjö står under vatten på söndagen. Foto: Karin Ahlgren/SVT

Minskade flöden – men farligt höga vattenivåer

Uppdaterad
Publicerad

Översvämningsrisken i åarna söder om Växjö verkar ha nått sin kulmen under lördagen, mycket tack vare det kalla vädret.

Men än är inte faran över på långa vägar.

– Det ser ut som vi har fått lite andrum. Vattnet sjönk undan lite i det värst drabbade området igår och det ser inte ut som att det ska försämras med de väderprognoser vi har nu. Det är möjligt att vi är förbi det värsta nu, i Växjö kommun i alla fall, säger Andreas Hedrén, sjömiljöansvarig på kommunen.

Andreas Hedrén, sjömiljöansvarig på Växjö kommun. Foto: Privat

Den kyligare luften som drog in under lördagen har dämpat vattenflödena något i åarna kring Gemla och Öja, där risken för översvämningar är som mest överhängande.

Vallar på bristningsgränsen

Men vattennivåerna är fortfarande mycket höga, och vallarna precis på bristningsgränsen, säger Andreas Hedrén.

I fredags begärde länsstyrelserna i Kronoberg, Blekinge och Skåne hjälp från Myndigheten från samhällsskydd och beredskap. Och sedan igår finns ett av MSB:s beredskapslager av översvämningsbarriärer på plats i Kristianstad, för att snabbt kunna transporteras till exempelvis Gemlaomårdet.

I Gemla söder om Växjö är vattennivåerna fortfarande oroande höga och boende i området som SVT pratat med berättar att de fått lägga ut nya sandsäckar även under söndagen. Foto: Karin Ahlgren/SVT

– Det oklart hur väl vallarna håller. Det är fortfarande högt vatten som kan strömma igenom eller över vallarna. Så det är lite tidigt att ropa att faran är över, säger Andreas Hedrén.

Situation i Åsnen oroar

Oavsett vad som händer kommer de boende kring vattendragen söder om Växjö att få leva med hotet om översvämning i åtminstone ett par veckor till, och situationen är beroende av gynnsamt väder.

Ett annat parallellt orosmoment är sjön Åsnen, söder om Växjö. Sjön regleras av en vattendom som säger att man måste tappa 25 procent mer vatten per sekund ur sjön om vattenståndet överstiger en viss nivå. Något som kan drabba vattendrag nedströms.

Under lördagen låg vattennivån sju centimeter under den nivån, enligt länsstyrelsen. Något som gjorde att Växjö kommun såg sig tvungna att minska på tappningen av vatten från Helgasjön, som rinner vidare i Åsnen.

– Där är det fortfarande ett väldigt besvärligt läge. Det är en balansgång om man ska följa Åsnens vattendom, i så fall kan man behöva släppa på vattnet inom en vecka, säger Andreas Hedrén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Höga vattennivåer i Småland

Mer i ämnet