• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Kalix och Grytnäs i Kalix kommun, Norrbottens län. Det brinner i ett sågverk nära Kalix med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Andreas Hedrén, sjömiljöansvarig Växjö kommun. Foto: Privat/Carl Carlert

Varnar för höga vattenflöden: ”Värst sedan 2004”

Uppdaterad
Publicerad

Det har regnat och snöat ovanligt mycket i Kronobergs län. Sjömiljöansvarig på Växjö kommun varnar för att det blir ordentligt höga flöden åtminstone till och med nästa vecka.

Under onsdagen tvingades Öjabyvägen utanför Växjö stängas på grund av översvämning. Växjö kommun och SMHI gick på sina hemsidor ut och varnade för höga flöden framöver.

– Det har regnat mycket senaste fyra månaderna, sen kom dessutom snö. Nu har snön smält och det har samtidigt regnat mer kring julhelgen, säger Andreas Hedrén, sjömiljöansvarig Växjö kommun.

Höga vattennivåer i Småland

De höga nivåerna kan kan ställa till det rejält på sina håll varnar Hedrén.

– Vattnet skapar mycket problem. Det kan stiga baklänges upp i källare till exempel och förstöra väldigt mycket.

”Stiger okontrollerat”

Vad ska man tänka på de närmsta dagarna?

– Det gäller att sköta varje plats man har. Att jobba tillsammans i invallningsföretag för att pumpa bort så mycket vatten som möjligt.

Värst drabbade av de höga flödena är de som bor nära vattendrag och sjöar. Årets höga flöden är mycket ovanliga enligt Hedrén.

– Det stiger okontrollerat på sina håll. Det här är det värsta sedan 2004 skulle jag säga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Höga vattennivåer i Småland

Mer i ämnet