• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

t.h.Joachim Nömtak tittar på bilder från när han gick lumpen. t.v mejlkonversation mellan Joachim och Försvarsmakten

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Joachim Nömtak drog tillbaka sin ansökan till hemvärnet på grund av utdragen ansökningsprocess. Hör honom berätta mer i videon. Foto: Arta Tahiri/SVT

Kritiken mot Försvarsmakten: Långsam och enkelspårig ansökan till hemvärnet

Uppdaterad
Publicerad

Flera personer har hört av sig till SVT och berättat att de upplevt ansökningsprocessen till hemvärnet som undermålig. Detta trots att flera bataljoner saknar soldater, vilket SVT tidigare rapporterat om.

Den gemensamma nämnaren i alla mejl till SVT var att processen var utdragen och enkelriktad, med väntetider på mellan fem månader till över ett år.

Under ansökningsprocessen fick de automatiska mejl med upprepade frågor, och saknade tydliga besked om nästa steg eller varför de inte gått vidare som hemvärnssoldater.

– Jag upplevde att vid tre tillfällen svarade jag på samma frågor. Då kände jag att är det här ett sätt för Försvarsmakten att förhala den här processen för mig, säger Joachim Nömtak från Växjö.

Drog tillbaka sin ansökan

Efter sex månaders väntan utan besked valde Joachim Nömtak att själv dra tillbaka sin ansökan på grund av den utdragna processen och bristen på kommunikation.

– Man måste kunna komma tillbaka och få en förklaring varför det tagit så lång tid, men man hörde ingenting, säger han.

Mer än ett års väntetid

Jesper Zacke bor i Norrtälje kommun och blev inspirerad av en vän att söka till hemvärnet. Han väntade ännu längre.

– Det tog över ett år för att få besked att jag inte blivit antagen till hemvärnet och jag har inte fått reda på varför, säger han.

Joachim, Jesper och de andra som hört av sig till SVT anser sig ha grundkompetensen för att kunna söka till hemvärnet. De är i dag kritiska mot ansökningsprocessen och menar att det kostat Försvarsmakten kompetens.

– Jag hade den militära utbildningen, jag hade erfarenhet. Jag är en pigg pensionär. Jag kanske inte kunde vara i frontlinjen, men jag hade kunnat vara sjukvårdare eller laga mat, säger Joachim Nömtak.

Försvarsmaktens svar

SVT har försökt få en intervju med Försvarsmakten angående kritiken. Försvarsmakten har avböjt att medverka i en bandad intervju och hänvisar till hög arbetsbelastning och tidsbrist.

Istället har de svarat via mejl och i videon nedan redovisar SVT:s reporter Försvarsmaktens svar på kritiken.

t.v text från Försvarsmaktens hemsida. t.v soldat

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon redovisar SVT:s reporter Försvarsmaktens svar på kritiken om långsam och enkelriktad ansökningsprocess. Foto: Försvarsmaktens hemsida och Yvonne Åsell/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.