Enligt åklagare Emma Berge tyder mycket på att mannen inte kommer att dömas för mord. Foto: SVT

Misstänkt för 12 år gammalt mord i Växjö släpps ur häktet

Uppdaterad
Publicerad

Den man som suttit häktad misstänkt för mordet på sin mamma på Högstorp i Växjö 2011 släpptes på måndagen ur häktet.

Beslutet från Växjö tingsrätt kom på måndagseftermiddagen. Detta i samband med att rättegången avslutades. Någonting som P4 Kronoberg var först med att rapportera. Den misstänkte har varit frihetsberövad sedan den 2 maj.

Rättegången inleddes den 9 oktober och stora delar har varit bakom stängda dörrar. Bland annat den del där åklagaren redovisar vad som framkommit mellan den mordmisstänkte och polisens infiltratör. Detta för att inte avslöja infiltratören eller arbetsmetoden.

Yrkat på livstid

Åklagarens har som bevis för att mannen är skyldig bland annat lutat sig mot de inspelade samtal som finns mellan den misstänkte och infiltratören. Men också en DNA-träff från sonen på yxan som åklagaren menar är mordvapnet.

Åklagaren Emma Berge har yrkat på livstids fängelse för mordet och hon svarar så här på frågan om vad hon tänker om att den misstänkte nu släppts:

– Det talar väl för att de inte kommer att döma honom för mordet.

”Får se om jag kommer överklaga”

Vad åklagaren tänker om de bevis som hon presenterat för tingsrätten och hur rätten bedömt dessa vill hon inte uttala sig om.

– Jag vet ju inte vad de kommit fram till och kommenterar inte tingsrättens beslut. Så får vi se om jag kommer att överklaga, säger Emma Berge.

Mannen som är skriven på en adress i Jönköpings län släpps alltså ur häktet i väntan på dom. Domen kommer om två veckor.

Brottsplatsen – mordet på Högstorp i Växjö 2011

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon får du en sammanfattning av fallet – på 60 sekunder. Foto: polisens förundersökning

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.