En person sitter på en soffa och håller i en liten elektronisk enhet som visar data på en skärm. Rummet har mjuka färger med en vägglampa som ger ett varmt ljus.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Moa Gillberg har typ 1-diabetes och nu ger en ny forskningsstudie hopp om ett botemedel. Hör henne berätta om vad det skulle innebära för henne. Foto: Nathalie Alvhäll Lindahl/SVT

Moa hoppas på ett botemedel mot sin diabetes: ”Jag är redo när de är redo”

Uppdaterad
Publicerad

För 26-åriga tvillingmamman Moa Gillberg skulle ett botemedel mot diabetes förändra livet.

– Det är ett ständigt jobb, 24 timmar om dygnet. Du kan inte vila från det, säger hon.

Det var för fem år sedan som Moa fick reda på att hon har diabetes.

– Det var tufft och oväntat, säger hon.

En ny forskningsstudie vid Akademiska sjukhuset i Uppsala ger hopp om att ett botemedel mot typ 1-diabetes kan bli verklighet inom tio år.

– Det hade underlättat mycket både i mitt och min familjs liv. Det skulle ge mig mer tid till de jag bryr mig om, säger Moa.

För även om sjukdomen idag har blivit hennes vardag gör den sig ständigt påmind.

– Det är som att ha en inre chef som hela tiden ska checka av och sätta krav på vad du ska göra – dygnet runt, säger hon.

Drömmer om att natta barnen ostört

Med ett tvillingpar på två år, jobb och studier till mäklare skapar diabetes en stor inre stress. Hon drömmer om att kunna natta sina barn utan att bli avbruten av pipet som talar om för henne att hon måste gå därifrån och äta.

– Det hade varit fantastiskt att få vara ifred, säger hon.

Just sömnbristen tär mycket. När barnen väl sover är Moa ofta vaken på grund av sin sjukdom.

– Så då får jag ändå inte vila. Jag har ingen möjlighet att få återhämtning för då måste jag ta hand om min diabetes istället.

Hör forskaren berätta om studien i videon nedan.

En person i en vit tröja står i en sjukvårdsinrättning med en korridor i bakgrunden. Väggarna är dekorerade med medicinska poster och utrustning är synlig i rummet, vilket ger en känsla av en klinisk miljö.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Man har aldrig tidigare lyckats transplantera celler mellan individer utan avstötning på det här sättet” – Uppsalaforskaren Per-Ola Carlsson om framstegen på Akademiska sjukhuset. Foto: Julia Carlbaum/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.