En person i en vit tröja står i en sjukvårdsinrättning med en korridor i bakgrunden. Väggarna är dekorerade med medicinska poster och utrustning är synlig i rummet, vilket ger en känsla av en klinisk miljö.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Man har aldrig tidigare lyckats transplantera celler mellan individer utan avstötning på det här sättet” – Uppsalaforskaren Per-Ola Carlsson om framstegen på Akademiska sjukhuset. Foto: Julia Carlbaum/SVT

Unik studie: Hoppas bota typ 1-diabetes inom tio år

Uppdaterad
Publicerad

Att botas från sin typ 1-diabetes kan låta som en utopi för den som har sjukdomen. Men ny Uppsalaforskning ger hopp om att det kan bli verklighet inom tio år. Studien visar goda resultat efter att man provat den nya behandlingen på en patient.

I en unik klinisk studie vid Akademiska sjukhuset provas en ny behandling mot typ1- diabetes. I den nya metoden används genmodifierade insulinproducerande celler som transplanterats till en patient. Konsten har varit att få metoden att fungera utan att samtidigt använda immundämpande läkemedel, vilket nu lyckats. En försökspatient i Uppsala har fått cellerna injicerade i underarmen.

Forskningen leds av Per-Ola Carlsson, ursprungligen från Lammhult utanför Växjö, nu överläkare och professor vid endokrin- och diabetessektionen på Akademiska sjukhuset.

– Patienten mår utmärkt och har inga biverkningar, säger Per-Ola Carlsson.

Mer forskning behövs

Försökspatienten har nu haft de injicerade cellerna i över en månads tid, vilket enligt forskningsledaren tyder på att kroppen inte stöter bort dem. Men än återstår forskning för att få detta att fungera på bred front och forskarna uppskattar att det kommer ta cirka tio år.

– Det är den sista pusselbiten för att hitta vägen fram till att kunna behandla typ 1-diabetes utan att använda immundämpande läkemedel, sådana läkemedel trycker ner immunförsvaret vilket gör att man kan få ökad risk för exempelvis cancer.


Studien pågår fortfarande

En längre uppföljning ska göras i den fortsatta studien och forskarna ska även injicera celler på ännu en försökspatient. Så småningom ska resultatet publiceras. Mikael Rydén, professor och överläkare samt chef för avdelningen för endokrinologi vid Karolinska institutet, tycker att studien är intressant.

– Men det är först när resultaten skickats in och granskats av externa experter och studien publicerats i en vetenskaplig tidskrift som man kan uttala sig om vad resultatet har för betydelse.

I videon: Hör om varför forskarna tror att metoden kommer att fungera trots att den bara testats på en person.

Aline, 22: Botemedel mot diabetes skulle förändra hela mitt liv

Kvinna med blomblad i förgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon: ”Det är som ett extrajobb jag aldrig kan ta ledigt ifrån”, säger Aline Sunnerdal. Foto: Julia Carlbaum/SVT

DIABETES

Uppemot 600 000 personer har diabetes i Sverige (februari 2024), av dem har den största delen (85-90 procent) typ 2-diabetes. Men det finns även ett mörkertal, uppemot 150 000 i Sverige beräknas ha sjukdomen utan att veta om det.

Högt blodsocker är den gemensamma nämnaren bland de som har diabetes.

Diabetes typ 1

Kroppens egen insulinproduktion har helt upphört vid typ 1-diabetes och personer med denna sjukdom behandlas med insulin i form av injektioner.
Tidiga tecken på att man är drabbad brukar vara stora urinmängder, ökad törst och onormal trötthet, även viktnedgång kan förekomma.
Varför kroppens immunsystem förstör de egna insulinproducerande cellerna är oklart, många forskare tror att det beror på en kombination av ärftlighet och yttre faktorer.

Diabetes typ 2

Kroppens förmåga att producera insulin är inte helt borta men mängden insulin är för liten för kroppens behov. Typ 2-diabetes är mer ärftlig än typ 1. Bland andra faktorer bakom typ 2-diabetes nämns övervikt, en inaktiv livsstil, stress och hög ålder. I denna sjukdom kan blodsockret hållas på en normal nivå med exempelvis bra matvanor, fysisk aktivitet och minskad stress.

Källa: Svenska diabetesförbundet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.