En kvinna och en man sitter på en kaj och tittar ut över havet. På andra bilden syns en replika av en 1200-talsbåt som fem personer befinner sig i, ligger vid en kaj.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jonas Lundquist och Emma Engdahl har tidigare varit engagerade i arbetet med Aluett. Hör dem reagera på att Aluett nu går ett okänt öde till mötes – i videon. Foto: Janet de Kriek/Arkiv

Museibåten Aluett från 1200-talet riskerar att flyttas – eller bli brasved

Publicerad

2019 bärgades båten från botten efter att den tidigare sjunkit i Kalmar hamn. Nu riskerar museibåten att flyttas eller huggas ner till ved – om föreningen inte får ihop pengar nog att rusta upp den.

– Jag kan bara se ett alternativ egentligen: Att man hugger upp Aluett, om det inte kommer folk och tar tag i det och ser till att båten blir renoverad, säger Jonas Lungquist, tidigare medlem i föreningen.

1200-talsreplikan Aluett har tidigare varit del av Marinmuseum i Karlskrona, men befinner sig nu i Kalmar, där den senast 2019 sjönk – och hissades upp under uppmärksammade former.

Det är föreningen Aluett som äger båten, och de vädjar nu om hjälp med både tid och pengar för att kunna reparera och rädda båten.

Ligger på avspärrat område

Idag ligger båten på avspärrat område i Kalmar hamn och den nytillträdde ordföranden, Rickard Wingård, som bor i Karlstad, har ännu inte sett den.

– Vi har väldigt få engagerade i Kalmar så alltså är det väldigt oklart om båten ska ligga kvar där. Vi har ett styrelsebeslut på att hon sa flyttas till västkusten egentligen, säger han.

”Ser bara ett alternativ”

Men det är alternativ som väcker reaktioner hos de som tidigare engagerat sig i Aluett.

– Vi tyckte verkligen att hon hörde hemma här eftersom det var här originalet hittades, säger Emma Engdahl som tidigare har varit ordförande i föreningen.

Hör mer och se bilder på båten i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.