SVT Nyheter Småland har tidigare granskat vårdboendet Rosenhilll vård och omsorg i Älmeboda, Tingsryds kommun, som fick omfattande kritik av Inspektionen för vård och omsorg (IVO) somras.
Det handlade bland annat om sexuella övergrepp mellan de boende, stinkande lokaler och stora brister i läkemedelshanteringen.
Nu har de ansvariga på Rosenhill skickat in ett svar till IVO.
Nya rutiner och mål
SVT har tidigare sökt svar hos de ansvariga om varför de omfattande bristerna har uppkommit. Detta svarar man inte på i redovisningen, annat än att ”verksamhetschefen har haft ett alltför omfattande ansvar”.
Sommaren 2019 har de därför tillsatt två extra deltidstjänster och man ska rekrytera en ny socionom. Man redovisar också en lång lista på nya rutiner som ska garantera den goda vård och omsorg som lagen kräver.
Bland annat:
• Alla boende från och med 15 september ska ha mediciner i låsta skåp, med en aktuell medicinlista.
• Från och med september kommer personalstyrkan på natten utökas till två anställda. Det innebär att de boende inte längre är tvungna att gå och lägga sig klockan nio på kvällen.
• Från och med juli erbjuds de boende organiserade aktiviteter på eftermiddagen, som yatzy, kubb och tipspromenad.
• Personal med minst undersköterskeutbildning ska öka från 40 till 85 procent.
Ska tillämpa lex Sarah
I IVO:s inspektioner 2015 och 2019 har det framkommit att verksamheten inte tillämpade lagen om lex Sarah. I svaret framgår att personalen i augusti har fått en utbildning – och man har nu gjort sju anmälningar:
• Vid ett tillfälle lade en boende en fimp i en byrålåda så att kläderna började brinna. Händelsen ledde till att den boende och personal utsattes för skadlig rök. Verksamheten har nu skaffat ett nytt brandlarm.
• Vid ett tillfälle har en boende puttat en av de andra boende. Personalen ska nu vara mer ute bland de boende för att förhindra övergrepp.
• Fyra rapporter handlar om att en manlig boende vid upprepande tillfällen har hållit fast en kvinnlig boende mot hennes vilja.
• Samma manlige boende har haft sin hand innanför byxorna på en kvinna på boendet, mot hennes vilja. För att lösa situationen med sexuella övergrepp pågår nu diskussioner om att flytta mannen från boendet.
”Otrivsamt med urinlukt”
Både ambulanspersonal och IVO:s inspektörer har reagerat på att huvudbyggnaden på Rosenhill stank av urin. Enligt bolagets redovisning har en storstädning gjorts under sommaren, men utan att få bort lukten.
”Detta är naturligtvis otrivsamt för de boende. Dessvärre räckte inte detta för att lukten skulle försvinna så vi fortsätter att undersöka möjliga åtgärder för att komma tillrätta med problemet”, står det i dokumenten.
Oklart om de får vite
Bristerna i verksamheten ska vara åtgärdade den sista september, annars får bolaget ett vite på en miljon kronor. IVO överväger även att dra in tillståndet till boendet.
Om redovisningen som nu kommit är tillräcklig kan Lars Rahm, enhetschef på IVO, inte svara på i nuläget. Eventuellt kommer myndigheten följa upp ärendet med ytterligare inspektioner på boendet och granskning av hela koncernen.
Rosenhill har till den 15 oktober på sig att lämna in alla nödvändiga dokument.
Lex Sarah-anmälan
Lex Sarah brukar man benämna de bestämmelser i socialtjänstlagen och i lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS, som reglerar anställdas m.fl. skyldighet att rapportera missförhållanden och påtagliga risker för missförhållanden.
I lex Sarah ingår också en skyldighet för den som bedriver verksamheten att efter att ha tagit emot en rapport utreda, dokumentera och avhjälpa eller undanröja missförhållandet eller den påtagliga risken för ett missförhållande.
Vidare ingår en skyldighet för den som bedriver verksamheten att om ett rapporterat missförhållande eller en påtaglig risk för ett missförhållande är allvarligt snarast anmäla det till Inspektionen för vård och omsorg (IVO).
Skyldigheterna gäller i både kommunal och yrkesmässigt bedriven enskild verksamhet samt vid Statens institutionsstyrelse.
Källa: Inspektionen för vård och omsorg (IVO)