Växjö tingsrätt. Foto: Johan Nilsson/TT

Gängledare i Växjö döms till fem och ett halvt års fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Sex unga män kopplade till det kriminella nätverket, kallat Nätverk D av polisen, döms av Växjö tingsrätt för att transporterat vapen och narkotika mellan Småland till Skåne.

– Det här innebär att delar av ledarskiktet döms till långa fängelsestraff, säger åklagare Henrik Tjäder.

Polisen har länge haft span på en lägenhet i Växjö kopplad till nätverket genom både telefonavlyssning, rumsavlyssning och kameraövervakning.

Det gav resultat – och i december följde polisens spanare efter en 17-åring från Växjö till Helsingborg med tåg.

Väl framme på stationen greps han med en pistol i byxlinningen.

– Vår uppfattning är att vapnet skulle säljas, säger åklagare Henrik Tjäder.

Nu döms 17-åringen till ungdomsövervakning för grovt vapenbrott. Enligt åklagaren styrdes vapentransporten av två 21-åringar, varav den ena anses vara hjärnan bakom. Han döms, förutom för grovt vapenbrott, även för grovt narkotikabrott.

– Han är den ledande personen för nätverk D och döms nu till fem och ett halvt års fängelse, säger Henrik Tjäder.

Inblandade i mordförberedelser

I samma mål döms också tre andra unga män för grovt narkotikabrott. De har fraktat 300 gram kokain till Malmö centralstation.

– Brotten är tecken på en nätverkssstruktur, att man ska sälja vapen och narkotika. Det gör brotten allvarligare. Vår förhoppning är att domen kommer minska nätverkets förmåga i Växjö, säger Henrik Tjäder.

Senare i sommar väntar ytterligare en rättegång för 21-åringen och en av tonåringarna. Det gäller förberedelse till mord på en man i Stockholm.

SVT har sökt 21-åringens försvarsadvokat, som väljer att inte kommentera domen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.