Nioårige Frans Johansson i Risinge utanför Växjö hade otur när han blev biten av en gädda. Enligt Henrik C Andersson, länsfiskekonsulent i Stockholms län, är det ovanligt att gäddor attackerar människor.

Nioåriga Frans blev biten av gädda

Uppdaterad
Publicerad

På sommaren lurar faran i vassen. Nioårige Frans Johansson fördes till akuten sedan han blivit biten av en gädda.

För nioårige Frans Johansson i Risinge utanför Växjö slutade grillkvällen med familjen på akuten. Han skulle tvätta händerna i en sjö när en gädda högg tag i hans fingrar, rapporterar Smålandsposten. Skrikandes sprang han upp till sin mamma och pappa.

– När jag kom fram till dem svimmade jag och de hade svårt att få mig tillbaka. Sedan fick jag ligga med benen uppe i luften och det blödde mycket från fingret, säger han till tidningen.

Ovanligt med gäddbett

Det kan finnas bakterier i munnen hos en gädda säger Henrik C Andersson, länsfiskekonsulent i Stockholms län, men han har aldrig hört talas om någon som fått en infektion av ett bett. Det är ovanligt att gäddor attackerar människor, enligt Andersson. Däremot sker det ofta att fiskare skär sig på gäddans tänder, något som hänt honom själv många gånger.

– För att bli biten av en gädda i svenska vatten ska man ha väldig otur. Man kanske ska bada i klara vatten där gäddan inte gör det här misstaget att bita. Vasskanter i grumliga vatten kanske man också ska låta bli.

Förutom gäddor i vassen bör badare se upp för den giftiga fisken fjärsing som på sommaren ofta ligger nerbäddad i sandbottnen. Ett stick från fjärsingen kan leda till yrsel, frossa och illamående.

Fakta: Sommarplågor

Fjärsing är den enda fiskart i Sverige som har ett farligt gift i sina taggar. Den är vanlig längs västkusten men finns också i södra Östersjön. Ett stick kan ge huvudvärk, yrsel, frossa, svettningar och illamående.

Huggormsbett gör oftast ont och kan ge olika reaktioner. En del får bara en obetydlig svullnad, medan andra kan bli mycket sjuka. Om du blir biten ska du ta dig till sjukhus för observation. Ring genast 112 om du till exempel upplever illamående, yrsel eller kräkningar.

I manetens bränntrådar finns nässelceller med gift. Skölj direkt i rikligt med vatten om du blir bränd. Använd saltvatten i första hand då kranvatten kan göra att mer gift frisätts.

För mer information besök Vårdguiden på 1177.se.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.