• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Kalix och Grytnäs i Kalix kommun, Norrbottens län. Det brinner i ett sågverk nära Kalix med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fanny Malmborg Simonsson och Victoria Arnesson är båda glada att festivalen har haft premiär. I klippet får du följa med till festivalområdet. Foto: SVT/Clary Kroon

Nu är det åter campingfestival i Emmaboda

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagen var det dags för premiär av Emmabodakalaset. En campingfestival på det klassiska Rasslebygd-området med både musik och konst.

Festivalgeneralen Fanny Malmborg Simonsson och projektledaren Victoria Arnesson känner båda lättnad och glädje över att festivalen äntligen är igång, för vägen dit har inte varit helt enkel.

– Det har varit många uppförsbackar som har gett mycket lärdom. Om man visste hur mycket jobb det är att göra en festival hade man aldrig gått in i det, men det var väl tur att man inte visste, säger Fanny Malmborg Simonsson och skrattar.

Besökare kommer tillbaka till Emmaboda

Emmabodafestivalen ägde rum för sista gången för fem år sedan, efter att ha funnits mellan 1988 och 2018. Många av de besökare som SVT Nyheter Småland pratat med har återvänt i år.

– Vi har varit här många gånger på Emmabodafestivalen. Det är som att komma hem och det tror jag många andra också känner, säger festivalbesökaren Emelie Liljenberg. 

I klippet får du följa med in på festivalområdet och höra fler röster.

Vill etablera ny campingfestival 

Fanny och Victoria tycker båda att det har blivit för många stadsfestivaler de senaste åren och tycker därför att Emmabodakalaset är extra viktigt.

– Campingfestivaler har blivit allt färre och vi vill verkligen bevara det. Det är på campingen man hittar nya vänner, så campingen är en lika stor del av festivalen som musiken, säger Fanny Malmborg Simonsson.

Och redan nu är de taggade på nästa års festival.

– Vi vill etablera en ny festival i Emmaboda, det är planen, säger Victoria Arnesson. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.