Nu tas första spadtaget till Orranäs glasbruk

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På fredagen togs det första spadtaget till en ny hytta i Orrefors. Foto: Rebecca Karlsson/SVT, ritning av Atrio arkitekter

Nu blåses nytt liv i nerbrunnet glasbruk i Orrefors

Publicerad

Redan till sommaren är målet att Orranäs glasbruk åter ska ha full verksamhet. På fredagen togs det första spadtaget för återuppbyggnaden.

– Det ska bli det modernaste designglashuset i Europa, säger Ingemar Andersson, ägare av Orranäs glasbruk.

Sommaren 2023 brann den enda aktiva glashyttan i Orrefors ner till grunden. Men idag, nio månader senare, tas så det första steget för en återuppbyggnad av hyttan.

Den tidigare hyttan som brann ner var byggd i trä och någon brandorsak hittades aldrig. Den nya kommer istället att byggas i andra material med till exempel betonggolv och stålbalkar.

I klippet hör du glaskonstnären Amy Krüger berätta om hur det var att höra om branden men också vilka känslor det väcker att en ny hytta snart finns på plats i Orrefors.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.