Foto: SVT

Så ska sjögullen stoppas i Tingsryds sjöar

Uppdaterad
Publicerad

Den tröstlösa kampen mot sjögull, växten som tagit över flera sjöar i Tingsryds kommun, kan ha tagit en ny vändning. För nu har länsstyrelsen och kommunen gjort en miljonsatsning på en ny metod

För fyra år sen såg det mörkt ut för sjöarna runt om i Tingsryds kommun. Eller snarare gult. För det är färgen på Sjögullens blommor, växten som invaderat sjöarna i området runt Tingsryd. Och bland annat gör att fiskar, vass och näckrosor uteblir i dessa delar av vattnet.

Sjögull är en invasiv flytbladsväxt som introducerades avsiktligt i Sverige som prydnadsväxt i olika dammar på 1800-talet. Växtens blommor är gula och den liknar till stor del mindre näckroser.

Tingsryd

Omkring 1920 planterades den ut i olika sjöar för att skydda fiskyngel i tron att det skulle främja fisket i sjöarna. Men effekten blev den motsatta. Sjögullens aggressiva framfart har gjort det svårare för både fiske och växtliv att samexistera på de ytor Sjögullen har etablerat sig.

– Det man har sett på grundare områden när man har rotat i rötterna ser ut som en grovt vävd matta, säger Mikael Karlsson på Tingsrydskommun.

Miljonbidrag till treårsprojekt

2014 ansökte Tingsryds kommun om EU-bidrag för att hämma växtens framfart i kommunen. Men det bidraget uteblev. Så nu har länsstyrelsen gått in med 6,7 miljoner och kommunen med 1,2 miljoner i ett pågående treårsprojekt.

Ett projekt som går ut på att stora aluminiumramar som i sin tur täcks med svart fiberduk och placeras ut på dom ytor där sjögullen dragit fram. Ramarna avskärmar solljuset från att nå rötterna.

– Vi har kommit en bit på vägen, säger Mikael Karlsson. Vi har lyckats begränsa bestånden om inte annat.

Men även allmänheten kan bidra till att försöka hålla växten i schack.

– Man ska inte fiska i närheten och inte ro in i bestånden för de sprids väldigt lätt med lösa växtdelar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tingsryd

Mer i ämnet