Det andra fallet i Kronbergs län av blåtunga har nu konstaterats hos ett får i Tingsryds kommun. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Nytt fall av blåtunga – får drabbat i Tingsryds kommun

Uppdaterad
Publicerad

Ytterligare ett fall av djursjukdomen blåtunga har bekräftats i Kronobergs län. Den här gången är det ett får i Tingsryds kommun som drabbats.

Det var för drygt en vecka sedan som smittan första gången konstaterades i Kronobergs län, hos ett nötkreatur i Ljungby kommun. Men det finns enligt länsveterinär Ulrika Lind inga rapporter om att fler djur på den gården ska ha smittats.

– Det smittar inte mellan djur utan genom knott-bett. Knotten kan inte flyga särskilt långt för egen maskin, anledningen till att det sprids är att de följer med vinden, säger Ulrika Lind.

Djursjukdomen blåtunga

Sprids via knott som följer med vindar

Smittan har sedan tidigare konstaterats i Halland, Skåne och Västra Götaland, utöver det första fallet i Ljungby. Dit misstänks den ha kommit från bland annat Danmark och Holland.

Det finns ännu inga uppgifter om smitta i Kalmar län.

– Det kan vara så att du har något smittat knott som flyger vidare, men nu tänker vi att vi har årstiden på vår sida. Ju kallare det blir desto sämre mår knotten, säger Ulrika Lind till SVT Småland.

Den vänstra delen av bilden visar en person med blå handskar som utför en medicinsk behandling på ett får. Det är tydligt att fåret är inlåst bakom ett stängsel. Den högra delen av bilden visar en man i rutigt skjorta som står i en ladugård, med träkonstruktioner i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Trots hög dödlighet – få vaccinerar mot blåtunga. Se hur vaccineringen mot blåtunga går till och hör mer om varför fårbonden Hampus Sjöholm valt att ge sina får en dos i klippet ovan. Foto: Casper Sewerin/SVT

Detta är blåtunga

Blåtunga är en virussjukdom som finns i flera olika varianter. Den variant som nu sprids är BTV‑3 medan den vi hade i Sverige 2008 var BTV‑8.

Sjukdomen drabbar idisslare som nötkreatur, får, getter och kameldjur. Viruset sprids via svidknott och sprids därför bara under den period då svidknotten är aktiva. Sjukdomen smittar inte människor, men kan orsaka lidande för djur och stora ekonomiska förluster för djurägare.

Symptom kan vara feber, såriga slemhinnor, salivering, röda ögon, svullnad/sår i klövrand, hälta samt nedsatt mjölkproduktion.

Källa: Jordbruksverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Djursjukdomen blåtunga

Mer i ämnet