Den vänstra delen av bilden visar en person med blå handskar som utför en medicinsk behandling på ett får. Det är tydligt att fåret är inlåst bakom ett stängsel. Den högra delen av bilden visar en man i rutigt skjorta som står i en ladugård, med träkonstruktioner i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur vaccineringen mot blåtunga går till och hör mer om varför Hampus valt att ge sina får en dos i klippet ovan. Foto: Casper Sewerin/SVT

Trots hög dödlighet – få vaccinerar sina får mot blåtunga

Uppdaterad
Publicerad

Virussjukdomen blåtunga som drabbar idisslande djur sprider sig i landet och Halland är mest drabbat– fårbonden Hampus Sjöholm Kytöharju från Torup är orolig och har valt att vaccinera sina djur.

– Det är en stress och oro. Man gör vad man kan men det är inte roligt alls, säger han.

Att vaccinera sina får har däremot inte varit självklart för Hampus då det funnits en oro för potentiella bieffekter av vaccinet.

– Det är en chans man får ta. Man vill inte att djuren ska lida om de skulle bli smittade.

Hoppas intresset ökar för vaccin mot blåtunga

Det är flera lantbrukare som väljer att inte vaccinera sina djur trots att antalet bekräftade fall av blåtunga ökar.

– Vi går mot en kallare period och då trivs inte svidknotten som sprider sjukdomen. Jag förstår att flera väljer att vänta men jag hoppas att de väljer att vaccinera under vintern och våren, säger Olivia Johansson, veterinär.

Se fåren få sitt vaccin i klippet ovan.

I klippet ser du en karta över de konstaterade fallen av blåtunga i landet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ser du en karta över konstaterade fall av djursjukdomen blåtunga. Siffrorna är uppdaterade 24 september. Foto: SVT Design

DETTA ÄR BLÅTUNGA

Blåtunga är en virussjukdom som finns i flera olika varianter. Den variant som nu sprids är BTV‑3 medan den vi hade i Sverige 2008 var BTV‑8.

Sjukdomen drabbar idisslare som nötkreatur, får, getter och kameldjur. Viruset sprids via svidknott och sprids därför bara under den period då svidknotten är aktiva. Sjukdomen smittar inte människor, men kan orsaka lidande för djur och stora ekonomiska förluster för djurägare.

Symptom kan vara feber, såriga slemhinnor, salivering, röda ögon, svullnad/sår i klövrand, hälta samt nedsatt mjölkproduktion.

Källa Jordbruksverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.