Ko och jordbruksverkets logga.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Ville vänta och se” I klippet berättar chefsveterinär på Jordbruksverket om varför man avvaktat med att införskaffa vaccin mot blåtunga. Foto: Anton Johansson/SVT

Jordbruksverket: ”Vaccin kom först sent i våras”

Uppdaterad
Publicerad

Lantbrukare har riktat kritik mot Jordbruksverket i deras hantering av vaccin mot blåtunga. Myndigheten menar däremot att det inte var möjligt att agera tidigare – eftersom vaccin mot den aktuella varianten av sjukdomen togs fram först under våren.

Vaccin finns men det är frivilligt för djurägare att vaccinera sina djur. Vill man göra det får man stå för kostnaden själv och ingen ersättning finns att hämta för eventuella biverkningar av vaccinet.

– Vi kan inte ge några garantier, vad SVA vet så har det inte gett några allvarliga konsekvenser ännu, säger Lena Hellqvist Björneroth, chefsveterinär på Jordbruksverket till SVT.

Stoppar inte smittan

Vaccinet har inte heller förmåga att stoppa smittan, utan verkar enbart för att förhindra allvarlig sjukdom hos smittade djur.

I klippet berättar chefsveterinär på Jordbruksverket om varför man inte går ut brett med vaccinering efter att fall av blåtunga konstaterats i Sverige.

”Borde varit snabbare”

Lantbrukaren Anders Nilsson i Laholm kritik mot Jordbruksverket – och myndighetens hanteringen av djursjukdomen.

– Man borde varit snabbare i vändningarna och fått fram ett vaccin i ett tidigare stadium, säger han – se mer i klippet nedan.

Lantbrukaren Anders Nilsson i Laholm står framför kor och pratar om djursjukdomen blåtunga.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anders Nilsson är orolig för att det nya vaccinet ska ha samma biverkningar som det förra – mer om varför berättar han i klippet ovan. Foto: Casper Sewerin/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.