2008 var senast Sverige hade utbrott av virussjukdomen blåtunga som sprids via svidknott. Då beslutade man att massvaccinera och det blev obligatoriskt för bönder med idisslande djur, som kor, får och getter. Men det är inte aktuellt denna gång, enligt Jordbruksverket.
”Vill inte att det ska bli som 2008”
Den variant av blåtunga som nu sprids i Sverige och i resten av Europa har det inte funnits något vaccin mot i Sverige, utan det kom först i våras.
Under LRF Laholms möte som hölls tidigare i veckan till följd av det lokala utbrottet var frågan om bieffekter av det nya vaccinet het.
– Vi väljer att avvakta tills i vår. Vi vill inte att det ska bli som 2008 när flera djur kastade sina foster, säger Anders Nilsson.
Mer om bieffekterna 2008 och oron inför sjukdomen får du reda på i klippet ovan.
Togs fram under våren
Jordbruksverket menar att det inte var möjligt att agera tidigare – eftersom vaccin mot den aktuella varianten av sjukdomen togs fram först under våren. Se mer i klippet nedan.
Detta är Blåtunga
Blåtunga är en virussjukdom som finns i flera olika varianter. Den variant som nu sprids är BTV‑3 medan den vi hade i Sverige 2008 var BTV‑8.
Sjukdomen drabbar idisslare som nötkreatur, får, getter och kameldjur. Viruset sprids via svidknott och sprids därför bara under den period då svidknotten är aktiva. Sjukdomen smittar inte människor, men kan orsaka lidande för djur och stora ekonomiska förluster för djurägare.
Symptom kan vara feber, såriga slemhinnor, salivering, röda ögon, svullnad/sår i klövrand, hälta samt nedsatt mjölkproduktion.
Källa Jordbruksverket