Lantbrukaren Anders Nilsson i Laholm står framför kor och pratar om djursjukdomen blåtunga.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anders Nilsson är orolig för att det nya vaccinet ska ha samma biverkningar som det förra – mer om varför berättar han i klippet ovan. Foto: Casper Sewerin/SVT

”Borde varit snabbare” – lantbrukare kritiserar Jordbruksverket efter blåtungautbrott

Uppdaterad
Publicerad

Hittills har två fall av blåtunga konstaterats i Halland. Nu riktar lantbrukaren Anders Nilsson i Laholm kritik mot Jordbruksverket – och myndighetens hanteringen av djursjukdomen.

– Man borde varit snabbare i vändningarna och fått fram ett vaccin i ett tidigare stadium, säger han.

2008 var senast Sverige hade utbrott av virussjukdomen blåtunga som sprids via svidknott. Då beslutade man att massvaccinera och det blev obligatoriskt för bönder med idisslande djur, som kor, får och getter. Men det är inte aktuellt denna gång, enligt Jordbruksverket.

”Vill inte att det ska bli som 2008”

Den variant av blåtunga som nu sprids i Sverige och i resten av Europa har det inte funnits något vaccin mot i Sverige, utan det kom först i våras.

Under LRF Laholms möte som hölls tidigare i veckan till följd av det lokala utbrottet var frågan om bieffekter av det nya vaccinet het.

– Vi väljer att avvakta tills i vår. Vi vill inte att det ska bli som 2008 när flera djur kastade sina foster, säger Anders Nilsson.

Mer om bieffekterna 2008 och oron inför sjukdomen får du reda på i klippet ovan.

Togs fram under våren

Jordbruksverket menar att det inte var möjligt att agera tidigare – eftersom vaccin mot den aktuella varianten av sjukdomen togs fram först under våren. Se mer i klippet nedan.

Ko och jordbruksverkets logga.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Ville vänta och se” I klippet berättar chefsveterinär på Jordbruksverket om varför man avvaktat med att införskaffa vaccin mot blåtunga. Foto: Anton Johansson/SVT

Detta är Blåtunga

Blåtunga är en virussjukdom som finns i flera olika varianter. Den variant som nu sprids är BTV‑3 medan den vi hade i Sverige 2008 var BTV‑8.

Sjukdomen drabbar idisslare som nötkreatur, får, getter och kameldjur. Viruset sprids via svidknott och sprids därför bara under den period då svidknotten är aktiva. Sjukdomen smittar inte människor, men kan orsaka lidande för djur och stora ekonomiska förluster för djurägare.

Symptom kan vara feber, såriga slemhinnor, salivering, röda ögon, svullnad/sår i klövrand, hälta samt nedsatt mjölkproduktion.

Källa Jordbruksverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.