Alexander Söderberg i en röd och svart rutig jacka står vid en hage och klappar ett får. Till höger syns en annan bild där fårbonden pekar mot ett stort grått plasttält.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med till tältet söder om Leksand där Alexander Söderberg berättar om oron och visar hur han ska skydda tackan Alva och de andra fåren på gården. Foto: Alfred Olhans/SVT

Tältet ska skydda Alexanders får i Djura mot vargar – och blåtunga

Uppdaterad
Publicerad

I somras drabbades fårbonden Alexander Söderberg i Djura i Leksands kommun av ett vargangrepp där 13 av hans får dödades. Nu har ett nytt orosmoln dykt upp på himlen – djursjukdomen blåtunga.

Enligt Jordbruksverkets senaste uppdatering den 27 september hade 58 fall av smittan upptäckts, samtliga i sydvästra Sverige. (Se karta längst ned i artikeln.)

Hittills har inget bekräftat fall rapporterats in norr om Vänern, och Länsstyrelsen Dalarnas veterinärer känner inte heller till något misstänkt fall som har skickats för provtagning från länets gårdar.

Djursjukdomen blåtunga

Kylan begränsar smittspridningen

Insekten svidknott är smittbäraren för blåtunga, och eftersom svidknott inte är aktiva på vintern väntas smittspridningen inte ta vidare fart norrut under 2024. Däremot varnar experter för en ny våg under våren och sommaren 2025.

– I natt hade vi tur, då var det minusgrader här, säger Alexander Söderberg.

Samlar fåren i stort tält

Det stora plasttält där de 18 kvarvarande fåren ryms säger han sig vara ganska ensam om att ha.

– Jag brukar ha radion på här inne, så blir det lite människoröster som kanske också håller rovdjuren borta, säger Söderberg som är ledamot i Dalarnas fåravelsförening.

DETTA ÄR BLÅTUNGA

Blåtunga är en virussjukdom som finns i flera olika varianter. Den variant som nu sprids är BTV‑3 medan den vi hade i Sverige 2008 var BTV‑8.

Utbrottet konstaterades först i Nederländerna den 3 september 2023, och har under sommaren spridit sig över Europa.

Sjukdomen drabbar idisslare som nötkreatur, får, getter och kameldjur. Viruset sprids via svidknott och sprids därför bara under den period då svidknotten är aktiva. Sjukdomen smittar inte människor.

Symptom kan vara feber, såriga slemhinnor, salivering, röda ögon, svullnad/sår i klövrand, hälta samt nedsatt mjölkproduktion.

Det är inte säkert att vaccinet skyddar mot smitta men det kan skydda mot allvarliga sjukdomssymtom och dödsfall och därmed minska djurens lidande och ekonomiska förluster.

Källa: Jordbruksverket

De röda trianglarna visar positiva (bekräftade) fall. De blå cirklarna visar provtagningar som fick negativt resultat. Inga bekräftade fall finns norr om Bohuslän. (Karta från 27 september). Foto: Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Djursjukdomen blåtunga

Mer i ämnet