En person står på en öppen äng med högt gräs, omgiven av får. I bakgrunden syns träd och en del av en kuperad landskapshorisont under en molnig himmel.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Trots att virussjukdomen blåtungan spridit sig i norra Europa sedan ett år tillbaka har Sverige varit sena med vaccineringen. Någonting lantbrukaren Anna Kristoffersson har svårt att förstå. Foto: Tobias Sjöstedt/SVT

Oklart om det lönar sig att vaccinera mot blåtunga

Uppdaterad
Publicerad

Osäkerheten ökar bland uppfödare i södra Sverige efter att flera fall av virussjukdomen blåtunga har konstaterats. Utan tydliga myndighetsråd tvingas djurägare själva besluta om vaccinering.

Bland uppfödare råder nu osäkerhet om hur man ska hantera sjukdomen blåtunga, som sprids av knott till nötkreatur och får. På kort tid har nästan 40 fall konstaterats i Skåne, Halland och Västra Götaland, enligt Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA).

– Jag skulle säga att det är jättesvårt för lantbrukarna nu, säger Anna Kristoffersson, lantbrukare i Veberöd.

Djursjukdomen blåtunga

Får inga råd av myndigheterna

Det finns ett så kallat nödvaccin som ännu inte är färdigtestat och godkänt, men som kan användas av uppfödare som vill vaccinera.

– Det är upp till djurägaren om man ska vaccinera. Det är ingen myndighetsfråga, säger Joakim Nordblom, pressekreterare på SVA.

Det finns ingen sammanställning på EU-nivå som visar dödlighet och utbredning i olika länder. Viruset sprids via svidknott vilket gör det svårt att veta hur den kan sprida sig. Smittan överförs inte mellan djur i en besättning.

– Det blir ingen klassisk sjukdomsspridning där djur smittar varandra. Det är också oklart hur stor dödligheten är, säger Joakim Nordblom.

Vänta med att klippa fåren

Cecilia Davelid är veterinär och smittskyddshandläggare på Jordbruksverket. Hon säger att det är svårt att avgöra om det lönar sig att vaccinera just nu.

Men det finns saker som uppfödare kan göra för att minska risken för att djuren ska få sjukdomen.

– Man kan vänta med att klippa sina får så att knotten inte biter lika lätt och man kan flytta dem från beten med mycket knott, säger Cecilia Davelid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Djursjukdomen blåtunga

Mer i ämnet