Fördubbling på sex år – nu dominerar tallen i ungskogen

Uppdaterad
Publicerad

Skogsstyrelsen har i en inventering tittat på hur mycket tall det har planterats i södra Sverige. På sex år har antalet tallar som planteras fördubblats på skogsmark som lämpar sig för trädslaget.

Historiskt har Smålands skogar dominerats av gran. Men problem med granbarkborrar, svampsjukdomar och långsam tillväxt på grund av näringsfattig jord har gjort att skogsnäringen tänkt om.

Skogkonsulenten Hans Haraldsson har följt inventeringen av tallen i de sydsvenska skogarna sedan sex år tillbaka. Resultatet är glädjande för tallen, antalet plantor som planterats ut har fördubblats de senaste sex åren.

– Från år 2016 har vi ökat från 28 procent till 56 procent. Vi har ett projekt som heter ”Mera tall”, där vi har jobbat och informerat om att det är viktigt att vi sätter tall på tallmark, säger Hans Haraldsson, skogskonsulent för Skogsstyrelsen.

Stora skillnader mellan länen

Trenden är densamma i alla Smålandslänen, men det finns regionala skillnader. Störst har ökningen varit i Kalmar län, där 78 procent av den magra skogsmarken har föryngrats med tall sedan 2016. I Jönköpings län med 59 procent och i Kronoberg med 32 procent.

I Skogsstyrelsens projekt ”Mera tall” träffas jägare och skogsägare för att tillsammans diskutera hur balansen mellan skog och vilt ska hanteras. Uppvidinge i Kronobergs län är ett pilotområde, där har man lyckats förändra en negativ trend till en bättre situation där andelen tall ökar samtidigt som betesskadorna minskar.

”Viltet ett problem”

Stefan Karlsson äger skog utanför Alvesta och han har satsat på att föryngra med ”Mera tall”.

– Granen växer oerhört dåligt på de här magra och torra skogsmarkerna, tallen är helt överlägsen här. Men viltet är ett problem som man måste brottas med. Viltbehandlar man och har rätt mängd plantor och duktiga jägare så tror jag att vi ska klara det, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.