• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Ambulanspersonal drar ut en bår.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ett samarbete mellan kommunen och ambulansen ska få fler patienter att välja bort sjukhusvården. Foto: William Frykfeldt

Ny ambulansmodell i Tingsryd – ska få fler att skippa sjukhuset

Uppdaterad
Publicerad

Ett nytt samarbete mellan Tingsryds kommun, ambulansen och primärvården inleds i februari. Syftet är att färre patienter ska behöva läggas in på sjukhus.

Samarbetsavtalet innebär att ambulanspersonal får tydligare direktiv kring när de ska kontakta kommunens hemsjukvård eller vårdcentralerna i Tingsryd eller Ryd för att de ska följa upp en patient som fått besök av ambulans, men som inte behövt följa med till sjukhus.

Men det kan också innebära att personalen på ambulansen i Tingsryd hjälper kommunen att göra en medicinsk bedömning av en patient.

– Det kan till exempel vara så att de ringer oss, och om ambulansen i Tingsryd är ledig just då så kan vår personal åka ut och hjälpa till, säger Fredrik Dahlberg, verksamhetschef för ambulansen i Kronoberg.

Vill att färre åker till sjukhuset

Projektet är en del av övergången till det som kallas nära vård, och som syftar till att fler ska få medicinsk hjälp i hemmet. Idag slutar cirka 25 procent av alla ambulansbesök med att patienten stannar kvar hemma. Det finns inget uttalat mål kring hur mycket den andelen ska öka, men Fredrik Dahlberg är tydlig med att det är ett av syftena med samarbetet.

– Målbilden är ju att fler patienter ska kunna vårdas hemma, om man inte är i behov av sjukhusvård.

Hur mycket kommer patientens egen vilja att spela in här, om de inte känner sig trygga med att stanna hemma?

– Det är ju en förutsättning, att man känner sig trygg med att stanna i hemmet. Finessen med den här modellen är ju att vid behov kan hemsjukvården följa upp, eller att vi har ett system för hur vårdcentralen kan ta vid, säger Fredrik Dahlberg.

I klippet hör du Fredrik berätta om ett konkret exempel på hur samarbetet kan se ut.

Fredrik Dahlberg, verksamhetschef ambulansen Kronoberg

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här ger Fredrik Dahlberg ett konkret exempel på hur det nya samarbetet kan fungera. Foto: William Frykfeldt

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.