Den nya granskningen visar att arbetet utvecklats under 2024, men att ”det behövs förtydliganden av organisation, ansvar, rutiner och resultat”.
– Ungas kriminalitet är ett problem som kräver kraftfulla åtgärder från hela samhället, skriver Oliver Rosengren (M), ordförande för Växjö kommuns revisorer. Det finns ett behov av effektutvärderingar för att säkerställa att åtgärder som sätts in mot unga i kriminalitet faktiskt gör nytta.
Rekommenderar tydliga roller och rutiner
Rapporten presenterar ett antal rekommendationer inför framtiden, bland annat en organisationsstruktur med tydliga roller, dokumenterade arbetssätt och rutiner och bedömningsmetoder som att kartlägga behov på individnivå.
– Det görs mycket bra i verksamheterna och det används beprövade metoder. Det som saknas är en övergripande struktur för hur arbetet ska genomföras och rutiner för utvärdering av om rutinerna fungerar, säger Oliver Rosengren (M).
Revisorerna rekommenderar därför kommunen att ta in extern utvärderingskompetens.
Nämndordförande svarar på kritiken
Martin Edberg (S), ordförande i nämnden för arbete och välfärd, säger att de, tillsammans med tjänstepersonerna i förvaltningen kommer att gå igenom rapporten för att sedan lämna ett formellt svar.
– Utifrån den granskning revisionen har genomfört och det jag hunnit läsa kan jag förstå kritiken kring uppföljning och utvärdering, där har socialtjänsten i hela landet ett jobb att göra, säger han.
Vidare menar Martin Edberg (S) att de prioriterar frågan genom att bland annat ha skapat ett närmare samarbete med polisen än för några år sedan.
Nämnden för arbete och välfärd har fram till den 10 januari 2025 på sig att svara på revisorernas rekommendationer och beskriva hur de planerar att gå vidare med arbetet.