Växjö kommuns revisorer har kommit fram till att brister de påpekade för tre år sedan ligger kvar i kommunens arbete med ungdomskriminalitet och avhopparverksamhet. (Personerna i bilden har inget med granskning att göra.) Foto: Mats Andersson/TT

Ny granskning visar: Växjös avhopparverksamhet behöver förbättras

Uppdaterad
Publicerad

Växjö kommuns revisorer har gjort en uppföljning till en granskning som gjordes för tre år sedan och upptäckt att bristerna som utpekades då kvarstår. Verksamheten saknar tillräcklig systematik, strategi och struktur.

Den nya granskningen visar att arbetet utvecklats under 2024, men att ”det behövs förtydliganden av organisation, ansvar, rutiner och resultat”.

– Ungas kriminalitet är ett problem som kräver kraftfulla åtgärder från hela samhället, skriver Oliver Rosengren (M), ordförande för Växjö kommuns revisorer. Det finns ett behov av effektutvärderingar för att säkerställa att åtgärder som sätts in mot unga i kriminalitet faktiskt gör nytta.

Rekommenderar tydliga roller och rutiner

Rapporten presenterar ett antal rekommendationer inför framtiden, bland annat en organisationsstruktur med tydliga roller, dokumenterade arbetssätt och rutiner och bedömningsmetoder som att kartlägga behov på individnivå.

– Det görs mycket bra i verksamheterna och det används beprövade metoder. Det som saknas är en övergripande struktur för hur arbetet ska genomföras och rutiner för utvärdering av om rutinerna fungerar, säger Oliver Rosengren.

Revisorerna rekommenderar därför kommunen att ta in extern utvärderingskompetens.

Nämnden för arbete och välfärd har fram till den 10 januari 2025 på sig att svara på revisorernas rekommendationer och beskriva hur de planerar att gå vidare med arbetet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.