Foto: Ur en av filmerna i projektet ”På tal om 6”.

Nya filmer om sex och identitet till skolan

Uppdaterad
Publicerad

Det är 29 nya kortfilmer om sex som ska kunna användas i alla olika skolämnen. Filmerna ska hjälpa lärare att tala om sexualitet, identitet, normer och jämställdhet.

Satsningen ”På tal om 6” som finansierats av Allmänna arvsfonden vill få igång diskussionerna i klassrummen om känslor, lust, jämställdhet och sex.

På fredagen var det premiärvisning för filmerna på Smålands museum i Växjö.

Sexualundervisning

I ett 20-tal personliga kortfilmskrönikor berättar människor med olika bakgrund, sexuell läggning och könsuttryck om sexualitet och identitet utifrån sitt perspektiv.

Sexuella rättigheter

”På tal om 6” tar också fram nio temafilmer om bland annat sexuella rättigheter, religion och sexualitet.

Filmerna och utbildningsmaterialet har skräddarsytts efter läroplanerna för högstadie- och gymnasieskolan.

– Tiden då skolan bara jobbade med sexualitet på biologilektionen är förbi! Nu ska hela skolans verksamhet genomsyras av mångfald och normkritiska perspektiv på sexualitet och identitet, säger Karin Carlsson, projektledare för ”På tal om 6”.

Hbtq-frågor

– Många lärare upplever att det är svårt att arbeta med normer och hbtq-frågor. Faktum är att skolan tillsammans med arbetsplatsen är den vanligaste platsen för hbtq-ungdomar att bli utsatta för hatbrott på, säger Karin Nilsson projektsamordnare för ”På tal om 6”.

Fakta

Fakta om ”På tal om 6”

”På tal om 6” har under två och ett halvt år drivits i projektform genom finansiering från Allmänna arvsfonden och med jämställdhetsföreningen Grrl Tech som huvudman. Materialet lanseras nationellt, men har producerats med lokala organisationer så som RFSL Kronoberg, RFSU Växjö, Funkibator förening och Unga synskadade Småland Blekinge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sexualundervisning

Mer i ämnet