Ansamling fett som stelnat och fastnat i det inkommande avloppsvattnet

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ovan berättar VA-chefen i Växjö kommun hur matfett i avloppet påverkar reningsverket. Foto: William Frykfeldt/SVT

Nya lagen ska stoppa hushållen från att hälla matfett i avloppet

Uppdaterad
Publicerad

Sedan 1 januari är det förbjudet enligt lag att hälla ner matfett i avloppet. Men det här har personal på avloppsreningsverket i Växjö missat.

– Vi kände inte till förbudet, men vårt budskap har alltid varit detsamma, att ta hand om matoljan du har använt, säger Malin Engström, VA-chef på Växjö kommun.

Tanken med den nya lagen är att förbättra vår sopsortering och att matavfall separeras från övriga sopor. En viktig del av det är att företag och hushåll inte ska hälla matfett i avloppet.

– Många förstår inte konsekvenserna av det de gör, säger Malin Engström, och fortsätter:

– Tänk att du steker bacon. Efteråt stelnar fettet i stekpannan. Häller du ner det i vasken blir det samma effekt i vattenledningen, och då kan det leda till problem.

Riskerar att få böter

Kommunen har möjlighet att ta ut en felsorteringsavgift om avfallet sorteras fel. Det gäller även matavfall, som även det måste sorteras sedan årsskiftet.

Men exakt hur det ska följas upp att invånare till exempel torkar ur den flottiga stekpannan med papper är svårt att veta.

– Det är typiskt med avfallssortering överhuvudtaget, att det är svårt att utföra tillsyn, säger Milla Sundström och fortsätter:

– Det är ändå en bestämmelse som alla ska följa, så man får ändå hoppas att människor följer det, även om man inte riskerar ett straff.

Det vanligaste som hamnar hos reningsverket i Växjö är använda våtservetter. Foto: William Frykfeldt/SVT

Har varit problem sedan länge

Avloppsreningsverket i Växjö har sedan tidigare tampats med fel saker i avloppsvattnet. Anläggningen tar hand om 68 ton avfallsmaterial om året. Framförallt handlar det om våtservetter som spolats ner i toaletter och som ställer till det när vattnet ska renas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.