Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur det går till när ängshökens häckningsplatser skyddas. Foto: Patrick Pleul

Nya miljoner till Ängshöken på Öland – ska bevakas med värmekamera

Uppdaterad
Publicerad

I tio år har arbetet med att rädda ängshöken på Öland pågått. Jobbet har gett bra resultat, och nu går Jordbruksverket in med nästan tre miljoner för att underlätta arbetet ytterligare.

2012 började populationen av ängshök på Öland minska dramatiskt. Fåglarna började häcka på åkermark, och föll lätt offer för lantbrukarnas maskiner.

Länsstyrelsen har, med hjälp av organisationen Birdlife, jobbat hårt för att skydda fågeln. Bland annat genom att hjälpa lantbrukare markera och näta in platser på åkrarna där fåglarna häckar.

2023 blev också ett rekordår för höken på Öland, och nu anses populationen vara återställd.

Ny miljoner satsas

Nu går alltså Jordbruksverket in med nästan tre miljoner för att underlätta skyddsarbetet. Med hjälp av teknik som drönare, värmekameror och GPS ska arbetet för lantbrukare underlättas så att markhäckande fåglar och däggdjur som söker skydd i åkermark inte blir överkörda av jordbruksredskap.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.