sbf, bo wernersson, kalmar energi, oxhagen, kalmar

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det här är första gången som ett bostadsområde i Sverige bygger ett eget internt elnät och där samtliga hyresgäster gått med på säga upp sina abonnemang hos det lokala elbolaget. Foto: Ricardo garcia/SVT.

Nya motgångar för unik satsning på eget elnät i bostadsområde i Kalmar: ”Motarbetade från start”

Uppdaterad
Publicerad

Fastighetsbolaget SBF i Kalmar bygger ett eget elnät åt sina hyresgäster i Oxhagen – och Kalmar Energi förlorar ett hundratal abonnenter. Men projektet – unikt i sitt slag i Sverige – står återigen still på grund av en anslutning.

– Det känns som att de vill hämnas, säger fastighetschefen Bo Wernersson.

Fastighetsbolaget SBF och Kalmar Energi har haft flera tvister sedan 2022.

– Vi har blivit motarbetade hela vägen, säger fastighetschefen Bo Wernersson.

Först handlade det om huruvida det ens var lagligt att bygga mikronät, sedan om vad det skulle kosta att ansluta till det lokala nätet. SBF vann båda de striderna, men nu sitter bolaget fast igen.

Denna gången handlar det om när själva anslutningen kan vara på plats.

– Vi har aviserat att vi vill komma igång den första september. Hittills har vi inte ens fått en projektledare tilldelad, säger Bo Wernersson.

Investering på 10 miljoner

SBF i Kalmar har hittills investerat omkring fem miljoner kronor i utbyggnaden av en egen elnätsinfrastruktur som ska göra ett bostadsområde i Oxhagen i Kalmar helt självförsörjande på solel.

Solcellspanelerna, kabelsystemet och mätstationer är på plats. Men hela infrastrukturen kommer att stå oanvänd tills en anslutning till huvudnätet är på plats.

”Unikt och komplext ärende”

Kalmar Energi menar att projektet måste få ta tid att utreda.

– Vi välkomnar den här typen av initiativ men det är nödvändigt att utredningen tar tid eftersom ärendet är unikt och komplext, både för oss och hela branschen. Vi vill inte riskera spänningsstörningar för andra kunder, säger Per-Martin Carlsson, marknadschef Kalmar Energi.

kalmar energi, sbf, safiren, oxhagen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Ett omfattande ärende vi aldrig tidigare stött på”, säger Per-Martin Carlsson, marknadschef Kalmar Energi. Hör honom förklarar varför anslutning till stamnätet dröjer. Foto: Ricardo Garcia/SVT.

”Känns som att de vill hämnas”

Bo Wernersson förstår inte varför hans anslutning skulle vara mer komplicerad än någon annan.

– Anslutningen vi ber om är en vanlig industrianslutning så jag ser inget konstigt i det. Vi har vunnit mot dem hela tiden och det känns som att de vill hämnas på oss, det är bara att vänta, säger Bo Wernersson.

Kalmar Energi bedömer att en anslutning till huvudnätet kan vara på plats under våren nästa år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.