• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En vattenpöl, ett dike och en dagvattenbrunn har visat förhöjda halter av PFAS vid sopberget i Marhult, berättar Johanna Fältström, miljöchef på Uppvidinge kommun. Foto: Kajsa Oscarson/SVT

Nya prover visar: PFAS finns vid sopberget i Marhult

Uppdaterad
Publicerad

Nytagna prover från vattensamlingar på den gamla sågverkstomten i Marhult visar att det finns förhöjda halter av den farliga kemikaliegruppen PFAS. Det finns dock ingen risk att dricksvattnet ska ha förorenats, menar Uppvidinge kommun.

Kommunen är mitt uppe i processen med att ta över den skandalomsusade fastigheten i Marhult där tusentals ton sopor dumpats olagligt. Mängder av nermalda bilvrak och osorterad plast ligger slängt på området sedan några år tillbaka. Marken har heller inte sanerats sedan sågverket var igång.

Därför var det inte överraskande att de nytagna vattenproverna visat på förhöjda halter av PFAS, menar Johanna Fältström, chef för kommunens miljö- och byggnadsförvaltning.

Sopberget i Marhult

– PFAS finns ju i dag nästan överallt. Jag skulle inte säga att det är en akut alarmerade situation, men vi har fått en indikation och vi behöver jobba vidare med frågan. Det hade vi förväntat oss.

Tio gånger högre halter

Det handlar om tre vattenprover på fastigheten: Ett dike, en dagvattenbrunn och en vattenpöl på asfalt. Vattenpölen visade på högst PFAS-värde, 910 nanogram per liter. Svenska myndigheters riktvärde ligger på 90 nanogram per liter för att grundvattnet ska vara tjänligt.

Vattenpölen visade alltså på tio gånger högre PFAS-värden än rekommenderat. Dagvattenbrunnen visade drygt tre gånger högre värden och diket på normala värden. Trots de förhöjda PFAS-värdena och att Marhults vattenverk och pumpstation ligger ett stenkast från området där proverna togs finns det ingen risk att dricksvattnet är förorenat enligt kommunen.

– Dricksvattnet tas nordväst om anläggningen och vattnet härifrån rinner söderut, säger Johanna Fältström.

Vad är PFAS? Livsmedelsverket svarar på tre frågor i klippet nedan:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Livsmedelsverkets expert Sandra Strandh förklara vad PFAS är och hur farligt det är. Foto: Christine Olsson/SCANPIX

Vad är PFAS?

PFAS är samlingsnamnet för en grupp som idag består av över 4 700 ämnen. PFAS-ämnena har egenskapen som bland annat innebär att de är vattenavvisande, oljeavvisande och tål höga temperaturer. Det användes tidigare i brandskum, men också mycket annat som vi använder i vår vardag som vattenavvisande kläder, stekpannor och smink. 

PFAS-ämnena är extremt svårnedbrytbara och misstänkt farliga för både människor och miljö. Det är bara ett fåtal av dem som konstaterat skadliga och därför förbjudits. Enligt Kemikalieinspektionen finns det dock starka skäl att betrakta alla PFASS-ämnen som hälsofarliga.

Källa: Kemikalieinspektionen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sopberget i Marhult

Mer i ämnet